Отидете към основна версия

3 939 73

Проф. Ганчо Ганчев: Саботира се приемането ни в еврозоната

  • еврозона-
  • евро-
  • икономика-
  • проф. ганчо ганчев

Основният проблем са мерките, свързани с намаляването на данъчното бреме

Снимка: БГНЕС

"Като че ли целта е да не изпълним изискванията и да не можем да влезем в еврозоната. Като че ли индиректно се саботира приемането на страната в еврозоната".

Това предупреди пред БНР макроикономистът преподавателят в Благоевградския университет проф. Ганчо Ганчев.

"Основният проблем са мерките, свързани с намаляването на данъчното бреме, увеличаване на размера на регистрация по ДДС и други мерки водят до свиване на приходите на държавата от порядъка на 2-3% от БВП. Ако тези мерки бъдат премахнати, би следвало да се набележи допълнително нарастване на приходите от ДДС и другите данъчните приходи. Запазват се много разходи, свързани с компенсирането на бизнеса от високите цени на газа и тока. Тези мерки имаха смисъл, ако бизнесът беше поел ангажимент да не вдигат цените", обобщи експертът.

Бюджетът на служебното правителство не трябва да бъде приеман, категоричен бе макроикономистът.

Най-сериозният проблем с днешна дата обаче според него е абсурдният бюджет, предложен от служебното правителство. Заложеният дефицит от 6% е нереален и недопустим. Дяволът е скрит и в приходната, и в разходната част, изказа мнението си проф. Ганчев.

Той припомни, че от гледна точка на инфлацията, всичко ще зависи от това, което става в еврозоната. Там се забелязва процес на забавяне на инфлацията. Дори се счита, че е възможна дефлация. Въпросът е до каква степен този процес ще се пренесе тук. Това, което става в ЕС, след няколко месеца се пренася при нас, посочи ученият.

Проф. Ганчев посочи и ниската събираемост на приходите от двете държавни агенции по събиране на данъците. Според него компенсирането на бизнеса бързо трябва да бъде прекратено, а излишните данъчни облекчения - премахнати. Трябва да се подобри събираемостта на данъците.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 43 гласа.

Свързани новини