Отидете към основна версия

6 933 48

Германия е изправена пред деиндустриализация

  • германия-
  • деинституционализация-
  • фридрих мерц-
  • опозиция-
  • позиция

Мнението е на германската опозиция

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия беше изправена пред заплахата от по-нататъшен икономически упадък и деиндустриализация. Това мнение изрази председателят на опозиционния Християндемократически съюз Фридрих Мерц в интервю за агенция DPA.

Той припомни някои от последните икономически показатели - летен ръст на безработицата, свиване на индустриалното производство и 16% ръст на фалитите през първата половина на 2023 г.

"Германия губи конкурентоспособност. Това не е внезапен процес, който предизвиква икономическа криза за една нощ. Свидетели сме на постепенен процес на деиндустриализация в нашата страна. В момента се случва нещо, може би вече необратимо. Федералното правителство трябва да реагира това веднага ", добави политикът.

Германският институт за икономически изследвания Ifo отчете по-рано спад на индекса на бизнес климата в Германия през юли с 1,3 процентни пункта, до 87,3%, в сравнение с предходния месец. Това е третият пореден спад на този показател. Индексът се изчислява на базата на проучване на около 9000 германски предприятия и е основният индикатор, който описва ситуацията в Германия.

По-рано Международният валутен фонд даде разочароваща прогноза за развитието на най-голямата икономика в ЕС през следващите години. Анализаторите на фонда смятат, че той ще стагнира тази година, през 2024-2026 г. растежът на БВП ще бъде само 1-2%. В доклада се казва, че германските компании страдат от нарастващите цени на енергията, в бъдеще липсата на висококвалифицирани специалисти и демографската ситуация, преди всичко застаряването на населението, ще имат отрицателно въздействие върху развитието на конюнктурата.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.

Свързани новини