Отидете към основна версия

4 544 21

Германия ще получи от Изтока 100 000 тона петрол

  • казахстан-
  • германия-
  • петрол

Казахстан ще експортира суровината по нефтопровода „Дружба“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан планира да достави 100 000 тона петрол в Германия по нефтопровода "Дружба" през август. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на енергетиката на Казахстан, коментирайки ситуацията със спирането на един клон на "Дружба" поради разхерметизация на участък в Полша.

„През август тази година се планира транспортирането на петрол в посока на точката за доставка на нефт (PSN) „Самара“ за по-нататъшното му доставяне в посока на PSN „Адамова застава“ Германия от ресурсите на Карачаганак Petroleum Operating CJSC в размер на 100 000 тона е издадена заповед за приемане и доставка на границата на Република Казахстан – Руската федерация на 31 юли 2023 г.“, се казва в съобщението.

Според агенцията в периода от 3 до 5 август Болшой Чаган е получил 11 600 тона, останалите ще бъдат приети от 6 до 29 август. „Транспортът в посока PSN „Самара“ е планиран да се извърши от 25 до 29 август т.г. Доставката в посока PSN Adamova Zastava се очаква в последните дни на август 2023 г., приблизително в периода от 28 август до 30“, обясниха от министерството.

На 6 август операторът на полския участък от нефтопровода "Дружба" PERN съобщи, че един от двата клона на нефтопровода в посока Германия е прекъснат поради теч в участъка в Полша. В същото време беше отбелязано, че вторият клон на петролопровода функционира без промени, няма заплаха за живота и здравето на местните жители.

По-рано Казахстан се договори с руската страна за транзита на казахстански петрол за Германия за 2023 г. по нефтопровода „Дружба“ в размер на 1,2 милиона тона.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.

Свързани новини