Отидете към основна версия

879 3

Стойнев: Българският интерес в "Южен поток" е защитен

  • стойнев-
  • южен поток-
  • интерес-
  • защитен

Нито едни лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на, обеща министърът

Снимка: БГНЕС

По темата за старта на проекта "Южен поток" , в предаването на БНР "Неделя 150" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза:

Подписахме два важни документа, на базата на които се дава старт на проекта "Южен поток". Българското правителство беше категорично, че без тези документи ние няма да дадем старт на проекта "Южен поток". Първият касае т. нар. финансов модел, по който Българският енергиен холдинг /БЕХ/ ще получи заем от "Газпром" за изграждането на проекта на българска територия. Нещо, което досега е омаловажавано, но за нас това е ключово за строителството на "Южен поток". Според мен, се постигнаха най – добрите финансови условия за България. Повече от това не можеше да се постигне. Изцяло българският интерес е защитен. Държавата не дава никакви гаранции по бъдещия заем. Нито едни лев на българския данъкоплатец няма да бъде използван за строежа на "Южен поток". България ще има само полза от този проект. Цената на газта за България ще поевтинее. Ще получаваме дивиденти. Ще се създадат работни места. И другата тема, по която руската страна не искаше да се говори е, че БЕХ и "Газпром" ще дадат възможност на проектната компания "Южен поток" да дадат достъп на трета страна да използва газопровода. Това е важно, защото по този начин се спазва европейското законодателство, каза министър Стойнев.

Той припомни още, че предишното правителство бе договорило страната да получава едва на 15 – ата година дивидент.

Ние договрихме още от първата година ние да получаваме дивидент, нещо, което почти никоя държава не е договорила. Това е изключителен успех за България, каза Драгомир Стойнев.

За финансовите параметри на проекта "Южен поток" енергийният министър обясни, че размерът на заема усвоен от БЕХ е 620 млн. евро. Срокът за погасяване на заема е 22 години. Заемът се усвоява поетапно по време строителството. Договорен е петгодишен гратисен период за изплащане - и за лихвата, и за главницата, от 2013 г. до изплащането на първите дивиденти. Докато няма реални приходи от дивидента, договорено е БЕХ да не извършва плащане.

Ние бяхме категорични и не отстъпихме по нито една от точките. Важно за българската икономика и аз като министър имам нужда от голям инвестиционен проект, който да даде рестарт на икономиката , заяви Стойнев. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини