1 Ноември, 2013 11:26 9 741 3

„Комерсант“: Газпром се предаде на България

  • южен поток-
  • газпром

Третият енергиен пакет на ЕС предвижда половината мощности от „Южен поток“ да се продават на търг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Газпром“ официално започна строителството на наземната част на газопровода Южен поток, при това на най-проблемния български участък. По тази причина руският монополист беше принуден да направи сериозни отстъпки на София за цената на газа и по условията на отпуснатия кредит. Освен това в съглашението с България беше записано допускането до „Южен поток“ на други доставчици, за което настояват от ЕС и което „Газпром“ не е правил при никой от предишните проекти. На фона на обтегнатите отношения между Русия и Украйна значимостта на Южен поток като алтернатива расте. Това се обобщава в публикация на деловия в. „Комерсант“ по повод подписаното в сряда в София споразумение за строителството на газовото трасе.

Изданието отбелязва, че българското правителство е успяло да договори отстъпки при транзитните такси. Първоначално се предвиждаше цялата сума от тях да отива за изплащането на изграждането на трасето. След преговорите в сряда половината от тях ще отиват в касата на руския енергиен монополист, а другата половина в българския бюджет. Освен това отпуснатият от „Газпром заем на БЕХ ще е за €620 млн. срещу 4,25% лихва при предишни 8%. „Комерсант“ цитира думите на българския енергиен министър Драгомир Стойнев, че София ще получи следващите 30 години приход от проекта €2,8 млрд. срещу €3,5 млрд. стойност на българския участък.

„Третият енергиен пакет на ЕС предвижда половината мощности от „Южен поток“ да се продават на търг. Пои тази причина „Газпром“ ще трябва да се конкуира с азербайджанския консорциум „Шах-Дениз“, смята директорът на East European Gas Analysis. Михаил Корчемкин. Пред „Комерсант“ източници от „Газпром“ са отбелязали, че продължават разговорите с Брюксел по въпроса. Руският енергиен монополист има последователна политика да не допускат трети играчи до изградените от тях газови трасета.

„Газпром“ започна до строи „Южен поток“ в България, до края на годината в Сърбия, обобщава в. „Ведомости“.

„Първи канал“ на руската държавна телевизия отбелязва в нарочен репортаж, че към „Южен поток“ се е присъединила България.

Украинската преса от своя страна съобщава, че проектът, който се възприема като отговор на Русия на опитите на ЕС да намери алтернативни доставчици на газ, трябва да обезпечи доставки в обем на 63 куб. м. годишно през дъното на Черно море и след това през територията на България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ото Скорцени

    0 2 Отговор
    Адмирации за правителството. За пръв път след 89год да се строи нещо, което да носи приход на държавата.
  • 2 Иван Господинов

    1 3 Отговор
    Къв приход бе зелко ? 2,6 милиарда и внуците на твоите деца ще ги плащат . Абе вие съвсем седите като зеленчуци да ви поливат с жълтия дъжд .
  • 3 Ото Скорцени

    1 1 Отговор
    Това е проект за който държавата няма да плати нито стотинка а ще получава огромен приход, Да не говорим за социалния ефект. Дано да успеят да договорят и АЕЦ Белене по съшата схема.