Отидете към основна версия

3 484 10

Иновативна система за самообслужване с бира вече е в България

  • пивоварна-
  • крафт бира

Възпитаници на Weihenstephan - Германия, първият университет в света за производство на бира, помогнаха за най-новата крафт пивоварна у нас

В края на месец октомври Даниел Грим и Георг Полстер - пивовари с над 20-годишен стаж в пивоварството, гостуваха в България, за да отбележат началото на нова крафт бирена продукция с швейцарско и немско участие, но с български дух. Младият, едва 27-годишен предприемач Итай Дяков посрещна приятели и гости в края на миналата седмица, за да открие официално първите две марки на най-новата крафт бира, произведена с участието на двамата експерти, но с български привкус и със сериозно българско участие.

Даниел Грим е завършил пивоварство във Weihenstephan. Понастоящем е преподавател в Швейцария в един от университетите за приложни науки там, където обучава своите студенти на тънкостите на пивоварството и също така е сертифицииран одитор по безопасността на храните.

Георг Полстер също е възпитаник на Weihenstephan. Той е майстор пивовар със семейни традиции в този бранш и 6-то поколение пивовар от Германия.

Пивоварната предлага към този момент два нови и непознати вкуса. Рецептите са разработка на тримата специалисти, а именно Итай Дяков, Даниел Грим и Георг Полстер.

Макар и само на 27 години, Итай Дяков има сериозни знания по пивоварство, които придобива именно от Даниел Грим в Швейцария, при когото се обучава на пивоварския занаят.

Двамата гост специалисти по пивоварство подариха на младия предприемач плакет “Coat of Arms”, визуализиращ всички най-известни инструменти и необходими елементи за приготвяне на бира. Този плакет е символ на приемственост в общността на пивоварите още от средновековни времена. Всеки новоприет и признат пивовар и неговата пивоварна се удостояват с такъв символ, доказващ неговата принадлежност в света на пивоварите от висок клас.

На официалното откриване на новата пивоварна в София през миналата седмица, където се лееше бира на корем, гостуваха познати имена сред пивоварите в България, като Боян Качармазов, Пламен Славов, Стоян Здравков, както и Маринос Александру - гръцки предприемач и собственик на пивоварна в Гърция и Англия, наследникът на царя на сръбската скара Майстор Миро – синът му Димитрий Стефанович и много други. А за доброто настроение на гостите се погрижи Радослав Михов, популярен със своите песни, възхваляващи пивото.

Младият предприемач предвижда да осъществява бирата и по един иновативен начин - чрез самостоятелно разработени (софтуерно и хардуерно) киоски за самообслужване и наливане на бира, които ще бъдат позиционирани в ексклузивни зони (включително и паркове), нещо, което до момента не е познато у нас. Самата технологична иновация с висококачествения бирен елексир, ще даде възможност за изграждането на една нова пазарна ниша непозната в България.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.

Свързани новини

  • Българи възродиха пивоварна в Сърбия

    Българи възродиха пивоварната в Сърбия „Нишка пивара“. Само преди три години предприятието е било фалирало и не е развивало дейност. През ...
    21.03.2018
    9 429
    1
  • Българи купиха пивоварната в Ниш

      Българи са новите собственици в пивоварната в Ниш, съобщава РТС. След осем неуспешни приватизационни сделки, компанията е купена от ...
    05.08.2015
    2 596
    1