Отидете към основна версия

1 577 2

Актуализират допълнителни възнаграждения за военните

  • ангел найденов-
  • министерството на отбраната-
  • възнаграждения-
  • военнослужещи-
  • униформи

Няма да има механично съкращаване на личен сътав и техника, увери министърът на отбраната Ангел Найденов

„Прегледът на структурите на въоръжените сили трябва да стане част от стратегическия преглед на системата на отбрана. Предвижда се той да бъде осъществен в периода януари – юни 2014 г.“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов след заседанието на парламентарната Комисията по отбрана днес. Той поясни, че основната цел е да бъде направена оценка на постигнатите способности в резултат на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г.

„За разлика от предишни прегледи целта не е и не бива да се свежда до механично съкращаване на личен състав и техника, още повече че през тези години всички средства, които са се освобождавали в резултат на съкращенията не са били насочвани и не са оставали на разположение на Министерството на отбраната и въоръжените сили, за да се осъществят дейности, свързани с модернизация и превъоръжаване“, разясни министър Найденов.  

Той  коментира и актуализацията на част от допълнителните възнаграждения, която засяга военнослужещи и цивилни служители. Предвижда се да им бъдат изплащани допълнителни възнаграждения в размер от 20 до 40 лв., в зависимост от тяхната класна специалност в трите вида въоръжени сили. Ще бъде заплащан и всеки допълнителен час, който военнослужещите или цивилните служители полагат след 24-часово участие в полеви учения и мероприятия извън местата за дислокация на тяхното военно формирование. „Това е своеобразна компенсация за напрежението и за условията, в които те изпълняват  задълженията си“, посочи министър Найденов.

Във връзка с разглежданата на Съвета по отбрана нова визия за вещевото осигуряване на военнослужещите, министърът на отбраната поясни, че се предвижда въвеждането на единна тъкан за облеклата за всички видове въоръжени сили, с различна разцветка, както и еталони, с които да бъде сравнявана всяка униформа. „Всъщност става дума за далеч по-големи възможности за осигуряване на качествено, съвременно и съобразено с условията на службата и работата униформено облекло“, каза той.

По думите му въвеждането на единна тъкан е с цел облеклата да отговарят на определени стандарти на качество и да няма разлики в униформите,които се доставят при обществени поръчки. „Ако бъде приета визията, ще  осъществяваме много по-ефективен контрол върху качеството на униформите, за да не се стига до продължителни процедури на обжалвания, съмнения за корупция и в крайна сметка ощетяване на военнослужещите, особено тогава когато заминават на мисия“, каза министър Найденов.

Той коментира пред журналисти и предстоящото преструктуриране на Министерството на отбраната с приемането на новия Устройствен правилник, както и други актуални въпроси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини