Last news in Fakti

12 Декември, 2013 22:10 1 565 2

Актуализират допълнителни възнаграждения за военните

  • ангел найденов-
  • министерството на отбраната-
  • възнаграждения-
  • военнослужещи-
  • униформи

Няма да има механично съкращаване на личен сътав и техника, увери министърът на отбраната Ангел Найденов

„Прегледът на структурите на въоръжените сили трябва да стане част от стратегическия преглед на системата на отбрана. Предвижда се той да бъде осъществен в периода януари – юни 2014 г.“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов след заседанието на парламентарната Комисията по отбрана днес. Той поясни, че основната цел е да бъде направена оценка на постигнатите способности в резултат на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2014 г.

„За разлика от предишни прегледи целта не е и не бива да се свежда до механично съкращаване на личен състав и техника, още повече че през тези години всички средства, които са се освобождавали в резултат на съкращенията не са били насочвани и не са оставали на разположение на Министерството на отбраната и въоръжените сили, за да се осъществят дейности, свързани с модернизация и превъоръжаване“, разясни министър Найденов.  

Той  коментира и актуализацията на част от допълнителните възнаграждения, която засяга военнослужещи и цивилни служители. Предвижда се да им бъдат изплащани допълнителни възнаграждения в размер от 20 до 40 лв., в зависимост от тяхната класна специалност в трите вида въоръжени сили. Ще бъде заплащан и всеки допълнителен час, който военнослужещите или цивилните служители полагат след 24-часово участие в полеви учения и мероприятия извън местата за дислокация на тяхното военно формирование. „Това е своеобразна компенсация за напрежението и за условията, в които те изпълняват  задълженията си“, посочи министър Найденов.

Във връзка с разглежданата на Съвета по отбрана нова визия за вещевото осигуряване на военнослужещите, министърът на отбраната поясни, че се предвижда въвеждането на единна тъкан за облеклата за всички видове въоръжени сили, с различна разцветка, както и еталони, с които да бъде сравнявана всяка униформа. „Всъщност става дума за далеч по-големи възможности за осигуряване на качествено, съвременно и съобразено с условията на службата и работата униформено облекло“, каза той.

По думите му въвеждането на единна тъкан е с цел облеклата да отговарят на определени стандарти на качество и да няма разлики в униформите,които се доставят при обществени поръчки. „Ако бъде приета визията, ще  осъществяваме много по-ефективен контрол върху качеството на униформите, за да не се стига до продължителни процедури на обжалвания, съмнения за корупция и в крайна сметка ощетяване на военнослужещите, особено тогава когато заминават на мисия“, каза министър Найденов.

Той коментира пред журналисти и предстоящото преструктуриране на Министерството на отбраната с приемането на новия Устройствен правилник, както и други актуални въпроси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Enchev

    1 1 Отговор
    То имало армия не може да бъде?Защо границата се охранява от полицията къде е армията?Гледам как сегашните войници отиват на работа,с пакет слънчоглед,и двулитровка бира или някой патрон водка.Пълна порнография.Аз също бях военен авиатор спомням си какви дежурства,и бойни задачи изпълнявахме.Каквато ние държавата такава ни е и армията.
  • 2 Петър Дамянов

    0 1 Отговор
    нашата армия пази иракчани, а българският народ го пази полицията от иракски "бежанци", ама за тях няяма кой да мисли за обезпечаване