Отидете към основна версия

16 449 68

Спадът на най-голямата икономика в света е неизбежен

  • сащ-
  • икономика-
  • societe generale-
  • прогноза

Редица икономически показатели в САЩ ще завидят от нивото на инфлация в страната

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„В дългосрочен план икономиката на САЩ, смятана за най-голямата в света, ще бъде изправена пред неизбежна рецесия“, прогнозира ръководителят на финансовия конгломерат Societe Generale по икономическата политика Коку Агбо-Блоа, цитиран от аг. Bloomberg.

Налице са обаче и някои положителни аспекти в предстоящата рецесия на американската икономика. В началото на икономическия спад ръководството на Системата на Федералния резерв (FRS) може да има убедителна причина да намали основния лихвен процент, който в момента продължава да се поддържа на най-високото ниво от 2001 г. насам от 5,25-5,5%. За последно регулаторът повиши размера си с 25 базисни пункта в края на юли 2023 г.

Въпреки това, според Агбо-Блоа, докато започне икономическият спад, много неща ще зависят от нивото на инфлация в страната. Ако тя продължи да остава на високо ниво, ръководството на ФЕД може да продължи да се придържа към своя курс на затягане на паричната политика (MCP). Постигането на целевата инфлация от 2% годишно ще бъде възможно само като се вземе предвид забавянето на растежа на потребителските цени в САЩ, заключава анализаторът.

В началото на декември експерти от датската банка Saxo Bank публикуваха поредната серия от „шокиращи прогнози“, този път за 2024 г. Финансова институция предупреди за рисковете от „края на капитализма“ в САЩ поради освобождаването от данъци на доходите от държавни облигации. Банката също така прогнозира увеличение на фискалните разходи преди президентските избори през 2024 г. В същото време, поради нарастващия инфлационен натиск и изтичането на капитал от чуждестранни инвеститори, търсенето на американски държавни облигации ще бъде слабо и ще доведе до повишаване на доходността им.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.

Свързани новини