Last news in Fakti

8 Декември, 2023 17:47 16 427 68

Спадът на най-голямата икономика в света е неизбежен

  • сащ-
  • икономика-
  • societe generale-
  • прогноза

Редица икономически показатели в САЩ ще завидят от нивото на инфлация в страната

Спадът на най-голямата икономика в света е неизбежен - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

„В дългосрочен план икономиката на САЩ, смятана за най-голямата в света, ще бъде изправена пред неизбежна рецесия“, прогнозира ръководителят на финансовия конгломерат Societe Generale по икономическата политика Коку Агбо-Блоа, цитиран от аг. Bloomberg.

Налице са обаче и някои положителни аспекти в предстоящата рецесия на американската икономика. В началото на икономическия спад ръководството на Системата на Федералния резерв (FRS) може да има убедителна причина да намали основния лихвен процент, който в момента продължава да се поддържа на най-високото ниво от 2001 г. насам от 5,25-5,5%. За последно регулаторът повиши размера си с 25 базисни пункта в края на юли 2023 г.

Въпреки това, според Агбо-Блоа, докато започне икономическият спад, много неща ще зависят от нивото на инфлация в страната. Ако тя продължи да остава на високо ниво, ръководството на ФЕД може да продължи да се придържа към своя курс на затягане на паричната политика (MCP). Постигането на целевата инфлация от 2% годишно ще бъде възможно само като се вземе предвид забавянето на растежа на потребителските цени в САЩ, заключава анализаторът.

В началото на декември експерти от датската банка Saxo Bank публикуваха поредната серия от „шокиращи прогнози“, този път за 2024 г. Финансова институция предупреди за рисковете от „края на капитализма“ в САЩ поради освобождаването от данъци на доходите от държавни облигации. Банката също така прогнозира увеличение на фискалните разходи преди президентските избори през 2024 г. В същото време, поради нарастващия инфлационен натиск и изтичането на капитал от чуждестранни инвеститори, търсенето на американски държавни облигации ще бъде слабо и ще доведе до повишаване на доходността им.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    51 9 Отговор
    Днес Съединените щати са се превърнали в „страната на бензиностанциите“. Защото заеха първо място в света по производство и износ на петрол.

    Коментиран от #23

  • 2 пурко

    47 5 Отговор
    1929 г
  • 3 Гориил

    76 9 Отговор
    Социалната, образователната и медицинската сфера в Съединените щати бавно се влошават.

    Коментиран от #61

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Не ги мислете американците

    15 82 Отговор
    Претоплена манджа на интервю от 2020 година. Публикациите са все от македонски и рускоезични сайтчета....
    Ясно е, платени с мощни рубли новини. Под името на този капацитет Коку Агбо-Блоа на български език не се намира нито една снимка....

    Коментиран от #7

  • 6 Този шут

    77 8 Отговор
    Е толкова гнусен, че чак ми се повръща!
    Пишете нещо за сина му наркоман!

    Коментиран от #13

  • 7 Саса

    93 10 Отговор

    До коментар #5 от "Не ги мислете американците":

    Да, не ги мислете американците, поне си знаят интереса... Вижте как си сглобяват у нас управление, на директно подчинение! Платихме милиарди долари за изтребители на хартия и сега още милиарди за допотопни машини... Хванали са цаката на Пеевски и Борисов и те изпълняват всяко желание на момента....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 китайски балон

    55 4 Отговор
    Американската байдъномика виси, като топypдаците на Бай Дън та чак се спъва в тях!
  • 13 За протокола

    51 6 Отговор

    До коментар #6 от "Този шут":

    Вашите желания са закон за нас!
    Новините, които няма да прочетете тук:
    "Синът на президента Байдън, Хънтър Байдън, беше обвинен и в Калифорния в четвъртък по множество данъчни обвинения, според публикувани документи.
    Обвинителният акт: не е платил близо 200 000 долара данък върху доходите на Хънтър Байдън през 2019 г.
    По-рано тази седмица председателят на Комитета за надзор на Камарата на представителите Джеймс Комър., публикува банкови записи с призовка , показващи, че дружество, собственост на Хънтър Байдън, е направило „директни месечни плащания към Джо Байдън“"
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    51 8 Отговор
    Всеки изминал ден на доказания ястреб и войнолюбец Бай Издън приближава света към всеобхватен конфликт! Но тъй прехвалената "американска демокрация" няма лостове, за да спре безумното му управление, а трябва да се чака края на мандата му!
  • 16 Аз Кочо

    21 9 Отговор
    Все някога ще има рецесия, за момента няма такава на хоризонта. Лихвите ще са високи за дълго

    Коментиран от #17, #18

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 5 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    😀😀😀
    РЕЦЕСИЯТА Е ФАКТ, това че не го обявяват е друг въпрос ‼️
    Даже американските агенции свалиха ТИХО рейтинга от ААА на АА ‼️

    Коментиран от #19

  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 4 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    САЩ технически са в рецесия,
    но според правилата в САЩ официално рецесията следва да бъде обявена от Националното бюро за икономически изследвания.
    Докато то не я обяви - такава няма 🤔

    Коментиран от #20

  • 19 Аз Кочо

    9 16 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Пак си неподготвен.

    потребителите са изпреварили инфлацията с доста голяма разлика и оттам идва този ръст на разходите.

    ръста на доходите е функция на нарастващата заетост, нарастващите заплати и заплати, нарастващите приходи от лихви, нарастващите приходи от наеми и т.н.
    Разполагаемият доход на глава от населението, коригиран спрямо инфлацията (общ доход минус данъци), скочи с 0,3% за месеца, най-голямото увеличение от май насам; и с 3,9% на годишна база.

    Това е, което потребителите са оставили да харчат за стоки и услуги и да спестяват. И изпреварва инфлацията с голяма разлика през цялата година, след рязък спад поради инфлацията през 2022 г.

    С този дефицит сащ няма да изпаднат скоро в рецесия.

    С други думи, разполагаемият доход на глава от населението изпреварва инфлацията с 3 до 5 процентни пункта през цялата година

    Коефициентът на лични спестявания достига до 3,8%. Това е частта от разполагаемия доход, която потребителите не са похарчили, а са оставили настрана по различни начини, от вноски към техните 401 000 до получаване на малко повече в текущите им сметки. Този процент беше малко по-нисък, отколкото в годините след финансовата криза, но по-висок, отколкото в годините преди финансовата криза. Удивително е, че нашите пияни моряци харчат толкова много, но все пак успяват да спестят. И няма причина да забавят темпото, освен ако не загубят работата си.

    Безработицата е най ниските нива от 40 години

    Коментиран от #25

  • 20 Аз Кочо

    9 17 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Зашеметяващият бум на фабрично строителство в САЩ

    През октомври 18,5 милиарда долара бяха вложени в изграждането на производствени предприятия в САЩ (246 милиарда долара на годишна база), което е със 73% повече от преди година, със 136% от преди две години и със 166% от октомври 2019 г. Безмилостното темпо на месечните увеличения са това, което е невероятно – от $12,5 милиарда, похарчени през януари до $18,5 милиарда през октомври.

    За календарната 2023 г. разходите за изграждане на заводи вероятно ще достигнат близо 200 милиарда долара. За първите 10 месеца все по-големите месечни суми вече достигнаха 159 милиарда долара. Ако ноември и декември останат непроменени спрямо октомври, разходите ще достигнат 196 милиарда долара до края на годината

    Това прилича ли ти на рецесия, хахахах

    Коментиран от #28, #66

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аз Кочо

    8 10 Отговор
    Най добрият показател за се рецесия е заетостта. Както казах тя е на рекордни нива и в сащ и в Европа . Докато безработицата не скочи няма да има рецесия специално за сащ.

    Рейтингът беше свален заради нарастващият дълг. Което за сега все още не е проблем защото трябва да се гледа съотношението му към данъчните постъпления което в момента е 38 пр.

    През 70те съотношението беше 52 пр

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 4 Отговор

    До коментар #19 от "Аз Кочо":

    Явно затова

    Броят на бездомните хора по улиците и в приютите в САЩ е нараснал тази година, показва преглед на данни от цялата страна, който Wall Street Journal е направил.

    Изданието е прегледало данни от 150 структури, които броят бездомните хора в райони, вариращи от градове до цели щати. Над сто места са обявили ръстове в началото на 2023 г. спрямо 2022 г., а общо цифрите им показват, че САЩ може да са регистрирали по-рязко увеличение през последните години. Повечето големи градове, които са обявили данни до момента, отчитат ръстове на бездомното население, включително Чикаго, Маями, Бостън и Финикс.‼️‼️‼️
    ИзвинетИ 😉

    Коментиран от #29, #56

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 4 Отговор

    До коментар #22 от "Аз Кочо":

    Чудно защо ИЗ-3-ХА
    ЕДНО ЧИСЛО КОЕТО ВСЕКИ КОЙТО ИСКА МОЖЕ ДА ВИДИ ‼️
    ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ С ДВАНАДЕСЕТ НУЛИ ‼️

    Коментиран от #31

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 4 Отговор
    Сшесва демократична забрана ли 🤔🤔🤔🤔
  • 28 Съвсем скоро

    24 2 Отговор

    До коментар #20 от "Аз Кочо":

    с падането на брутните вътрешни продукти в Европейския съюз Германия Франция Италия Испания второ поредно тримесечие което показва навлизане в стабилна рецесия се очаква паритет долар евро особено при положение че има голяма вероятност бай да не си отиде и да спечели републиканец. И то наистина много голяма вероятност.

    Коментиран от #30

  • 29 Аз Кочо

    5 26 Отговор

    До коментар #25 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Момче, бездомните хора не правят икономиката. Те няма да доведат рецесията в сащ.
    Доводите ти са верни но са глупави, това няма нищо общо с икономиката на сащ която в момента лети на крайцерска височина въпреки високите лихви и QT

    Коментиран от #32, #55, #59

  • 30 Аз Кочо

    4 17 Отговор

    До коментар #28 от "Съвсем скоро":

    Върни се назад за да видиш че говорим за сащ а не за Европа.

    Дори в Европа пазара на труда все още кипи а базовата инфлация е 3.6пр. доста над целта

    Коментиран от #39

  • 31 Аз Кочо

    3 16 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За какво говориш бе?

    Коментиран от #35

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор

    До коментар #29 от "Аз Кочо":

    ... Доводите ти са верни но са глупави"
    ГЛУПАВИ , АМА ВЕРНИ ‼️‼️‼️
    А твоите са УМНИ, ама НЕВЕРНИ ❗

    Коментиран от #34, #36, #50

  • 33 Аз Кочо

    3 11 Отговор
    Нито една от тези рецесии, които се прогнозираха да обхванат земята от края на 2022 г., всъщност не се е случила. Напротив, „Реалният“ БВП“ (БВП, коригиран спрямо инфлацията) скочи с годишен темп от 4,9% през Q3 спрямо Q2, след увеличението от 2,1% през Q2 и увеличението от 2,2% през Q1.
  • 34 Аз Кочо

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Хахахах, да има бездомни=вярно

    Има рецесия=смешни bs
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 2 Отговор

    До коментар #31 от "Аз Кочо":

    Чети бързо, преди пак да изчезне текста‼️

    За това , че разстоянието от Земята до Луната е два пъти по-малко от стълба банкноти с който САЩко би изплатил сега заемите които непрекъснато взима от Света ‼️

    Коментиран от #37

  • 36 Аз Кочо

    5 14 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кога ще започнеш да ме оборваш с цифри, омръзнало ми е от оратори по тия форуми. ДАЙ ЦИФРИ ЗА ДА ДОКАЖЕШ ЧЕ САЩ СА В РЕЦЕСИЯ

    Коментиран от #41

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Аз Кочо

    3 10 Отговор
    Заемите които сащ заема е от продажбата на облигации чиито купувачи от 10 години насам са американски фирми или физ. Лица. Чуждестраните лица притежават много по малко американски дълг от преди 10 г.

    Китай Русия и т.н отдавна разпродават американски дълг е и?
  • 39 А аз ти говоря за изравняване

    11 1 Отговор

    До коментар #30 от "Аз Кочо":

    на долар евро при положение че Тръмп отново спечели изборите а това е голяма степен вероятно и когато той беше президент икономиката на съединените щати беше на Макс

    Коментиран от #40

  • 40 Аз Кочо

    3 10 Отговор

    До коментар #39 от "А аз ти говоря за изравняване":

    Изравняването вече го видяхме е и?
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 3 Отговор

    До коментар #36 от "Аз Кочо":

    Вадиш от девет кладенеца вода ❗
    Нямам намерение да те замярам с числа , както ти правиш вече час ❗

    "Сметката за лихвите по дълга на САЩ надхвърли 1 трилион долара годишно."

    САЩ никога не са изпращали реално своя дълг❗ Те взимат нов и нов за да платят стария ❗

    Коментиран от #42, #43, #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аз Кочо

    5 18 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не ти е ясна и тая тема

    трябва да се гледа съотношението на дълга към данъчните постъпления което в момента е 38 пр.

    През 70те съотношението беше 52 пр

    Когато това съотношение достигне 50 пр. Вероятно конгресът ще предприеме мерки.

    Сащ си плащат дълга редовно след като никога до сега не са обявили фалит
    Просто не ти са ясни много неща.
    Спри да се излагаш.
  • 44 Аз Кочо

    4 12 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Нямам намерение да те замярам с числа , както ти правиш вече час ❗

    Ххахаах, числата, приятелю са нещо което е неоспоримо. Вселената е математика, математиката е числа, икономиката е числа.

    Да си оратор е нещо съвсем различно
  • 45 Аз Кочо

    3 12 Отговор
    "САЩ технически са в рецесия"

    И така, досега не разбрах как сащ са в рецесия.

    От девет планини ми донесе вода в стомни като бездомни, дълг и т.н и пак не разбрах.

    Мол обоснови се

    Коментиран от #46, #49

  • 46 Морски

    5 7 Отговор

    До коментар #45 от "Аз Кочо":

    Няма смисъл, човека не е учил макроикономика, не се хаби. Трудно се спори с вятъра. Оставай със здраве !

    Коментиран от #47

  • 47 Аз Кочо

    3 12 Отговор

    До коментар #46 от "Морски":

    Проблемът не е само той а масата коментиращи по форумите които идея си нямат за какво иде реч!

    Лека и на теб!
  • 48 паси

    20 3 Отговор
    О Джо ! престъпнико. Джо ти си убиец ! ти си терорист Джо като най възрастният в историята на човечеството. Джо !-ти надмина и бащата на Нациите със своите престъпления .О Господи моля те прибери тоя престъпник , убиец при себе си защото достатъчно злини извърши срещу човечеството.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Аз Кочо

    5 4 Отговор
    Техническа Рецесия е когато две поредни тримесечия БВП е отрицателен(намалява)

    Може ли някой от разбирачите тук и най вече байх@и да ми посочи тези две поредни тримесечия на спад?

    Няма да можете.

    Ето статистиката

    „Реалният“ БВП“ (БВП, коригиран спрямо инфлацията) скочи с годишен темп от 4,9% през Q3 спрямо Q2, след увеличението от 2,1% през Q2 и увеличението от 2,2% през Q1.

    Когато някой не знае и не разбира е по добре да си мълчи!

    Коментиран от #53

  • 53 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Аз Кочо":

    Кочо що се занимаваш бе? Остави ги да си живеят в заблуда.....

    Коментиран от #62

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Аз Кочо":

    Забрави да споменеш и краденето на петрол и газ от Ирак Сирия Либия и беаразборното печатане на долари и още нещо че все още купува от Русия и го препродва на Ес с голееееема надцднка

    Коментиран от #67

  • 60 Георги Първанович

    3 0 Отговор
    Всеки нормален човек мечтае фащ да изчезнат от света . Дано да стане.
  • 61 Като

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    При нас , с тази разлика че при нас е много бързо.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Две-три торбички с зеленчук от Уолмарт са около $100 ,потреблението е на дъного,но рецесия няма.
  • 66 бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Аз Кочо":

    Кочо какъв ти е сценария за падането на цените на имотите без рецесия че не го виждам !? Риторичен въпрос е това ...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Няма,няма

    1 0 Отговор
    да е рецесия,а ще бъде срив! О високо ,се пада много лошо! Империята на злото фащ,колосът на глинени крака,ще мре кат коза-от раз!