Отидете към основна версия

1 255 0

Без офшорки в 28 икономически области

  • офшорки-
  • компании-
  • приет-
  • второ четене-
  • йордан цонев-
  • делян пеевски

Законът за офшорните компании, внесен от Цонев и Пеевски, бе приет на второ четене

Йордан Цонев. Снимка: БГНЕС

Законът за офшорните компании, внесен от депутатите на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, беше приет на второ четене днес, в последния работен ден на Народното събрание за 2013 г., без сериозни дебати по темата. Той ще влезе в сила от 1 януари 2014 г.

Законът за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, който стана по-известен като Закона за офшорките, беше значително разширен преди гласуването му на второ четене в оглавяваната от Йордан Цонев парламентарна бюджетна комисия, уточни бТВ.

Тогава забранените за офшорни фирми икономически области бяха увеличени от 20 на 28 и вече обхващат придобиване на собственост върху земи и гори от държавния горски фонд, участие в търговско дружество с държавно или общинско участие, учредяване или участие в лице, извършващо дейност по законите за независимия финансов одит, за енергията от възобновяеми източници и за независимите оценители.

По предложение на вносителя Йордан Цонев към административно-наказателните разпоредби е добавена нова имуществена санкция за офшорно дружество-издател на периодични печатни произведения в размер от 100 000 до 500 000 лева.

Депутатите приеха и за предоставяне на документи с невярно съдържание да се налагат глоби до 1 милион лева.

Новият закон забранява на офшорни дружества да учредяват или да участват в социологическа агенция или в лице, което изготвя и предоставя публично изследвания на общественото мнение, както и да придобиват собственост върху земи и гори от държавния горски фонд.

На офшорни компании се забранява пряко или косвено да участват в процедура за получаване на лиценз за кредитна институция, в процедура за получаване на лиценз за извършване на дейност по Кодекса за застраховането, както и да участват в процедура за получаване на лиценз за извършване на дейност като пенсионно-осигурително дружество или участие в такова дружество.

Такива компании не могат да участват в процедури за получаване на лиценз за извършване на дейност като платежна институция, да участват в процедура за получаване на концесия или разрешение за търсене и проучване на полезни изкопаеми. Те няма да могат да участват и в процедура по обществени поръчки, както и да участват в приватизационни сделки, включително и на общинско имущество.

Според закона офшорките не могат вече да придобиват държавно или общинско имущество при продажба или замяна на държавна или общинска собственост, не могат да учредяват или придобиват участие в професионален спортен клуб, лицензиран от съответната федерация, не могат да кандидатстват за приоритетен инвестиционен проект.

Те нямат право да участват в процедура за получаване на концесия или възлагане на договор за извършване на дейност по доставяне или отвеждане на води, не могат и да участват в процедури по получаване на концесия или възлагане на договор за извършване на дейност за сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци или за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Офшорни компании няма да могат получават лиценз за радио и телевизионен оператор, забранено им е и да придобиват участие в юридическо лице, издател на периодични печатни произведения, да участват в социологическа агенция. Забранено им е да участват в търговско дружество с държавно или общинско участие, както и да придобиват собственост върху земи и гори от държавния горски фонд.

Ограниченията няма да се прилагат, когато акциите на дружеството, в което пряко или косвено участва дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, се търгуват на регулиран пазар в държава-членка на ЕС, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Законовите ограничения не се прилагат за офшорно дружество, чието дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и неговите действителни собственици - физически лица, са известни или се търгува на регулиран пазар в държава-членка на ЕС, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Забраната не се прилага и когато дружеството, в което пряко или косвено участва дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, е издател на периодични печатни произведения и е представило информация за действителните собственици - физически лица, по реда на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Вносителят Делян Пеевски не присъстваше в пленарна зала, въпреки вчерашното решение на Конституционния съд, че той остава депутат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини