Отидете към основна версия

2 134 13

Инвестициите в световен мащаб промениха посоката си

  • инвестиции-
  • акции-
  • пренасочване-
  • сащ-
  • китай

Капиталите текат от Китай към САЩ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Средствата на инвеститорите текат от китайски борси към акции на американски компании, които сега представляват почти половината от капитала на фондовия пазар на планетата. Това е най-високата цифра за последните 20 години, съобщи вестник Nikkei, позовавайки се на изчисления на базираната в Токио изследователска компания QUICK.

В началото на февруари общата цена на акциите на американски компании е била 51 трлн. USD. Стойността им се е увеличила с 1,4 трлн. USD спрямо данните от последния ден на търговия през 2023 г. Това е 48,1% от всички фондове, присъстващи в момента на световните фондови пазари - най-високата цифра от септември 2003 г.

В същото време от началото на тази година китайските борси, включително Хонконг, са загубили 1,7 трлн. USD. Фондовият пазар на страната сега представлява приблизително 10% от средствата, налични на борсите на планетата. Това е почти половината от нивото, което беше на върха си през юни 2015 г., според данни на Nikkei. Според вестника инвеститорите губят надежда за бързия растеж на китайската икономика и проявяват нарастващ интерес не само към САЩ, но и към фондовите пазари в Япония и Индия.

От 500-те компании с най-висока капитализация в света 236 сега са в САЩ. Броят им се е увеличил с 15% в сравнение със ситуацията преди три години. Китай вече включва 35 корпорации в този списък. Това е с 60% по-малко, отколкото преди 3 години.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини