Отидете към основна версия

2 014 24

Германия се срина в класацията относно конкурентоспособността

  • германия-
  • икономика-
  • конкурентоспособност-
  • срив

За 10 години е паднала с 18 позиции

Снимка: Shutterstock

Германия падна с две места през последната година в класацията за конкурентоспособност на водещите световни икономики, публикувана от международното бизнес училище IMD. Страната е била на шесто място през 2014 г. и е загубила 18 позиции за 10 години, според годишния доклад на IMD.

В текущата класация, публикувана на 18 юни на уебсайта IMD, има 67 страни, първите три позиции се заемат от Сингапур, Швейцария и Дания. Експертите понижиха оценките си за германската икономика въз основа на критерии като местната икономика и пазара на труда. В същото време ФРГ спечели допълнителни точки по отношение на международната търговия и чуждестранните инвестиции.

Както пише Süddeutsche Zeitung позовавайки се на авторите на изследването, германските компании и държавният апарат са особено „инертни и негъвкави“ в международно сравнение. „Много страни по света са много по-гъвкави“, каза Артуро Брис, който ръководи изследователската група на IMD за икономическата конкурентоспособност.

Той обясни, че производителността в Германия е на високо ниво, но вече не расте. Според него както държавният апарат, така и частните компании трябва да се модернизират, по-специално да въвеждат по-активно елементи на цифровата икономика.

IMD публикува рейтинга на конкурентоспособността на водещите световни икономики от 1989 г. Изчислява се въз основа на около 250 критерия, разделени в четири групи: икономически показатели, ефективност на правителството, ефективност на бизнеса и инфраструктура. При изготвянето на доклада се вземат предвид както статистическите данни, така и резултатите от анкети на ръководители на компании по света. През 2024 г. бяха анкетирани 6,6 хиляди мениджъри, повече от 100 от които от Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини