Отидете към основна версия

1 611 20

Германските власти призоваха за спестяване на газ преди зимата

  • газ-
  • германия-
  • призив-
  • пестене

Газовите хранилища в страната са запълнени на 93.4%

Снимка: М. Богданова ©

Ръководителят на Федералната мрежова агенция на Германия (регулатор) Клаус Мюлер, въпреки добре запълнените газови хранилища в страната (93,4%), призова за бдителност и спестяване на потреблението на газ преди зимния отоплителен период.

"Германското правителство все още е в повишена готовност. Все още е важно да бъдем бдителни“, каза Мюлер пред вестник Augsburger Allgemeine.

Той засегна и конфликта в Украйна, който според него може да доведе до влошаване на ситуацията. „Битките не са за самата газова инфраструктура, но територията около тази инфраструктура е зона на бойни действия и от двете страни“, казва ръководителят на мрежовата агенция. По-конкретно, по думите му, става дума за газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа" в района на Курск, който е важна разпределителна точка за природен газ, изнасян за Европа.

„При всички случаи Украйна обяви, че няма да поднови изтичащите договори за доставка на природен газ за Югоизточна Европа след края на годината. Това означава, че знаем, че нашите съседи тук трябва да бъдат бдителни“, каза Мюлер.

Преди това официален представител на Газпром Сергей Куприянов каза, че събитията в района на Суджа в Курска област вече са довели до рязко увеличение на цените на природния и втечнения газ и се запита кой има полза от това.

Германия постепенно преминава към възобновяеми енергийни източници, изоставя въглищните електроцентрали и затваря атомните електроцентрали. Планира се до 2045 г. да се постигне пълна климатична неутралност. Първоначално, по време на преходния период, акцентът беше върху руските енергийни ресурси, предимно газ. Германия започна да отказва доставки на ресурси от Руската федерация след ескалирането на конфликта в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини