Отидете към основна версия

3 937 40

Путин коментира транзитирането на газ през Украйна към Европа

  • източен икономически форум-
  • владимир путин-
  • газ-
  • русия-
  • европа-
  • ес

Той коментира, че е избор на ЕС, да намали доставките на газ от Русия в случай на отказ на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Обемът на доставките на руски газ за Европа ще бъде намален, ако Украйна откаже да го транзитира, но „това е техният избор“". Това заяви руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на Източния икономически форум.

Путин обърна внимание на факта, че основните потребители на руски газ в Европа очевидно не искат да принудят Украйна да запази транзита, въпреки че предоставят на Украйна всестранна помощ - военна, финансова и „всякакъв вид“ подкрепа. „Но Украйна отказва нашия транзит, което означава, че обемите газ, които текат към Европа, ще намалеят. Те ще минават по други маршрути, по-специално през "Турски поток", може би частично през "Син поток"“, каза той.

Според него, тези доставки ще помогнат и за енергийната стабилност в Европа. "Но това е техен избор. Не знам напълно как ще им се отрази това. Ние се занимаваме с нашите проблеми, а те нека се занимават с техните“, добави президентът.

Русия не се отказва да транзитира своя газ през Украйна. Но ако Украйна откаже, тогава Русия не може да я принуди, каза руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на Източния икономически форум.

„Но що се отнася до Украйна, ние не отказваме този транзит, колкото и да е странно, защото ние и компанията „Газпром“ възнамеряваме да изпълним всички наши задължения към нашите клиенти, с които имаме дългосрочни договори“, каза той.

Президентът припомни, че един от задължителните компоненти на доставките на газ за Европа е транзитът. „Има договор за транзит, който изтича на 31 декември 2024 г. Но ако Украйна откаже този транзит, добре, ние не можем да ги принудим“, каза Путин.

Източният икономически форум се провежда на 3-6 септември във Владивосток в кампуса на Далекоизточния федерален университет. Основната тема на EEF през 2024 г. е „Далечен изток – 2030 г. Да обединим усилията си, създавайки възможности“. Бизнес събитията на EEF 2024 са разделени на седем тематични блока: „Нови граници на международното сътрудничество“, „Технологии на независимостта“, „Финансова ценностна система“, „Далечния изток на Русия“, „Хора, образование и патриотизъм“, „Транспорт“ и логистика : нови маршрути" и "Генерални планове: от архитектура до икономика".

Източник: tass.ru

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 35 гласа.

Свързани новини