Отидете към основна версия

15 003 26

Финландия, Швеция и Казахстан проявяват интерес към южнокорейски реактори

  • южна корея-
  • реактори-
  • казахстан-
  • финландия-
  • швеция

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) е близо до подписване на договори за изграждане на ядрени реактори

Снимка: Shutterstock

Южнокорейската компания Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) е близо до подписване на договори за изграждане на ядрени реактори в няколко европейски страни, включително Финландия и Швеция. Норвегия и Казахстан също проявяват интерес, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на ръководителя на компанията Хуанг Джу Хо.

Сред страните, в които KHNP е близо до сключване на договори, са Швеция, Финландия, Холандия и Словения. След като южнокорейската компания спечели търга за изграждането на два блока на АЕЦ Дуковани в Чешката република, клиенти в Норвегия и Казахстан са проявили интерес към закупуването на неговите реактори. Според Hwang Joo-ho компанията е в състояние да изпълни целта на южнокорейското правителство да построи десет реактора в чужбина до 2030 г.

„Имаме разнообразна продуктова линия, можем да доставяме реактори от всякакъв размер, от големи до малки, и можем да модернизираме по-стари реактори, като удължим живота им“, каза мениджърът пред агенцията.

Южна Корея започна да изнася своята ядрена технология през 2009 г., сключвайки споразумение за изграждане на атомна електроцентрала в ОАЕ. В момента KHNP координира детайлите по проектите за атомна електроцентрала с властите на Полша и Египет. В същото време проектът в Чехия може да срещне трудности - след като KHNP беше обявен за победител в търга, това решение на чешките власти беше оспорено от американската Westinghouse, която също се бори за правото да реализира проекта.

„Ние работим, за да гарантираме, че правният спор с Westinghouse няма да се превърне в основен проблем. Надяваме се да разрешим конфликта, преди да финализираме чешката сделка“, каза Хуанг Джу Хо.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.

Свързани новини