Отидете към основна версия

11 158 47

Siemens не може да получи разрешителни за износ на оборудване за АЕЦ "Аккую"

  • аккую-
  • аец-
  • турция-
  • siemens

Компанията избягва да отговоря на въпроса какво оборудване вече е доставено

Снимка: Akkuyu.com

Siemens Energy не може да получи разрешителни за износ от властите за доставка на оборудване за АЕЦ "Аккую", съобщи представител на компанията пред германската телевизионна корпорация Deutsche Welle.

"Част от оборудването вече е доставено. От една година не е възможно изпращането на още оборудване поради необходимост от получаване на разрешителни за износ и митнически разрешения, които не са издадени. Ние сме длъжни да спазваме разпоредбите за износ“, каза представител на компанията. Такива разрешения се издават от федералните структури на Германия, а след началото на войната в Украйна целият износ, свързан с Русия, е под строг контрол на властите.

В същото време Siemens Energy избягва да отговаря на въпроса какво оборудване вече е доставено и какви са причините, посочвани от германските власти за отказ да издадат разрешителни за износ. "Не можем да отговорим на тези въпроси. Тъй като централата е важен инфраструктурен обект от гл.т. на безопасността. Ние като доставчик не можем да споделяме информация какво оборудване е доставено и какво липсва“, казаха от компанията.

На 11 септември ръководителят на турското министерство на енергетиката Алпарслан Байрактар заяви, че Анкара ще предприеме действия срещу германската компания Siemens поради проблеми с доставката на оборудване за АЕЦ "Аккую". Според него, "очевидно има решение, взето по политически причини". Компанията, както отбеляза министърът, все още не е обяснила действията си и не е представила правни аргументи, въпреки обсъждането на проблема на ниво ръководство на двете страни.

АЕЦ "Аккую". - първата атомна електроцентрала в Турция, която се изгражда от руската държавна корпорация "Росатом". Проект "Аккую" включва четири енергоблока с руски реактори ВВЕР поколение III+. Капацитетът на всеки ще бъде 1200 MW. Според условията на междуправителственото споразумение пускането в експлоатация на първия енергоблок на атомната електроцентрала трябва да стане в рамките на седем години след получаване на всички разрешителни. Като се вземе предвид получаването на лиценз за изграждането на първия енергоблок през 2018 г., този период изтича през 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.

Свързани новини