Отидете към основна версия

1 111 33

ЕС налага санкции срещу Иран

  • иран-
  • ес-
  • санкции

Това ще стане на срещата на върха през октомври

На срещата си на върха в Брюксел през октомври Европейският съюз ще наложи санкции срещу ирански физически и юридически лица заради предполагаеми доставки на балистични ракети за Русия. Това съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Първият пакет от санкции ще засегне около 10 физически и юридически лица, включително инженерингови и минни компании, както и предприятия от авиационната индустрия. Очаква се лидерите на ЕС да одобрят мерките на среща на върха на съюза в средата на октомври. Един от източниците също така отбеляза, че Съединените щати ще въведат ограничения срещу Иран за ракетната атака срещу Израел нанесена вечерта на 1 октомври.

През септември шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза, че Европейският съюз обмисля възможността за налагане на санкции на иранската авиационна индустрия поради факта, че републиката, според Брюксел, е доставяла Русия с балистични ракети

Москва и Техеран многократно отхвърляха версиите за доставка на ирански оръжия на Русия за използването им в Украйна. Иранският външен министър Абас Арагчи каза на 11 септември, че Техеран не е доставял балистични ракети на Руската федерация и че Съединените щати и Европа разчитат на невярна информация. На 9 септември прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, след публикуването от американските медии на материал за изпращането на ирански балистични ракети на руската страна, отбеляза,че медийната информация за сътрудничеството между двете страни в секторът на отбраната не винаги отговаря на реалността.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.

Свързани новини