Отидете към основна версия

1 435 14

Киев също може да пострада от спирането на транзитиране на руски газ

  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • договор-
  • цие

Спирането на доставките от 1 януари 2025 година ще създаде проблеми най-вече на Централна и Източна Европа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Прекратяването на транзитните доставки на руски газ за Европа през Украйна след 2024 г. поради изтичане на двустранен договор може да създаде рискове за доставките на гориво за самата Украйна. Това мнение изрази директорът на Виенския институт за международни икономически изследвания Марио Холцнер, цитиран от вестник Файненшъл таймс.

„Европа ще започне зимата с почти пълни газови хранилища, но спирането на доставки през Украйна очевидно ще създаде повече проблеми за страните от Централна Европа без излаз на море“, смята той.

„Това също е рисковано решение за самата Украйна“, отбеляза Холцнер, добавяйки, че в допълнение към загубата на транзитни такси, затварянето на тръбопровода може „дори да застраши доставките на газ за самата Украйна, ако нейната тръбопроводна инфраструктура“ пострада от военни действия.

По-рано Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи значителния риск от пълно прекратяване на доставките на руски газ за Европа през Украйна след 2024 г., тъй като договорът за транзит на газ на Русия с Украйна изтича в края на тази година. Спирането на транзита ще засегне най-много някои страни от Централна и Източна Европа.

В същото време спирането на украинския транзит, според МАЕ, няма да създаде непосредствена заплаха за сигурността на доставките за Австрия, Унгария и Словакия, предвид техния достатъчен капацитет за съхранение, взаимосвързаността на газопровода системи и индиректен достъп до глобалния пазар на LNG (чрез приемни терминали в Германия и Италия).

Президентът на Украйна Владимир Зеленски по-рано обяви, че Киев няма да поднови споразумението с Газпром за транзит на руски газ, който изтича в края на 2024 г. В същото време той заяви, че след изтичането на договора Украйна, заедно с ЕС, ще вземе решение за транзита на руски газ през нейна територия за Европа. По-рано експерти, също отбелязаха, че удължаването на споразумението за транзит е малко вероятно предвид политическата ситуация, но страните от ЕС все още ще могат да продължат да купуват газ от Руската федерация чрез търгове с резервиране на капацитет и преместване на точката за доставка на газ.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини