Тема: Украйна

7 Октомври, 2024 21:11 1 133 14

Киев също може да пострада от спирането на транзитиране на руски газ

  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • договор-
  • цие

Спирането на доставките от 1 януари 2025 година ще създаде проблеми най-вече на Централна и Източна Европа

Киев също може да пострада от спирането на транзитиране на руски газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Прекратяването на транзитните доставки на руски газ за Европа през Украйна след 2024 г. поради изтичане на двустранен договор може да създаде рискове за доставките на гориво за самата Украйна. Това мнение изрази директорът на Виенския институт за международни икономически изследвания Марио Холцнер, цитиран от вестник Файненшъл таймс.

„Европа ще започне зимата с почти пълни газови хранилища, но спирането на доставки през Украйна очевидно ще създаде повече проблеми за страните от Централна Европа без излаз на море“, смята той.

Още новини от Украйна

„Това също е рисковано решение за самата Украйна“, отбеляза Холцнер, добавяйки, че в допълнение към загубата на транзитни такси, затварянето на тръбопровода може „дори да застраши доставките на газ за самата Украйна, ако нейната тръбопроводна инфраструктура“ пострада от военни действия.

По-рано Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи значителния риск от пълно прекратяване на доставките на руски газ за Европа през Украйна след 2024 г., тъй като договорът за транзит на газ на Русия с Украйна изтича в края на тази година. Спирането на транзита ще засегне най-много някои страни от Централна и Източна Европа.

В същото време спирането на украинския транзит, според МАЕ, няма да създаде непосредствена заплаха за сигурността на доставките за Австрия, Унгария и Словакия, предвид техния достатъчен капацитет за съхранение, взаимосвързаността на газопровода системи и индиректен достъп до глобалния пазар на LNG (чрез приемни терминали в Германия и Италия).

Президентът на Украйна Владимир Зеленски по-рано обяви, че Киев няма да поднови споразумението с Газпром за транзит на руски газ, който изтича в края на 2024 г. В същото време той заяви, че след изтичането на договора Украйна, заедно с ЕС, ще вземе решение за транзита на руски газ през нейна територия за Европа. По-рано експерти, също отбелязаха, че удължаването на споразумението за транзит е малко вероятно предвид политическата ситуация, но страните от ЕС все още ще могат да продължат да купуват газ от Руската федерация чрез търгове с резервиране на капацитет и преместване на точката за доставка на газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    31 3 Отговор
    Да се говори за Киев става вече досадно !!! Всичко приключи ясно и предвидимо !
  • 2 Ми шпострада я,

    24 2 Отговор
    нал веч нема да може да крадне и штребе да плаща...
  • 3 Помак

    22 5 Отговор
    То прстия Человек кагда режит клона на коета седите , не разбирает че ште паднат ...Вярвам на Путин и Русия ,че ште Изреже този тумор-укро нацистки + запада и Хората в Европа и по света ште заживеят щастливо и богато..сега и ЕС и Сашт ...създават мрак и омраза и воини и беднотия с глад ...иди си зло западно иди си ..
  • 4 там чакат свободата

    26 2 Отговор
    "Путин ще дойде, ще възстанови реда": на рождения ден на президента на Русия по улиците на Киев бяха залепени стотици листовки.
  • 5 ТаУмВзе

    20 4 Отговор
    Мани го киеф, то бивша Европа от са е Фалирала от палавите санкции на краварчето, са като спрът и газа мъпетите, ще е още по веселко! Чекай ислямистите да огладнеят на тъмен и студ и гледай за ква Пачанга иде реч. Друга е темата, че са геноцида на Израел във Газа е по лачена тема де!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Победа Украйна 🇱🇷🇺🇦

    1 23 Отговор

    До коментар #6 от "Град Козлодуй":

    Прав сте! Победа ликувайте

    Коментиран от #9

  • 8 Любо

    22 1 Отговор
    Идеално, дреме ни за Европа, нека да им е зле на всички, ние ще напуснем този фашистки съюз и без друго. Не ни дреме и за НАТО, колкото повече бой яде в Украйна толкова по-добре за нас.
  • 9 Помак

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Победа Украйна 🇱🇷🇺🇦":

    Ти си отговаряш сам ..няма укря ..приключиха ..тва я Русия ...поправи ср
  • 10 Е добре де

    15 4 Отговор
    Нали всички разполагаха с повече от две години и половина за да си търсят решение на проблема? Всички обаче които продължиха да я карат "на далавера", задкулисно подпомагаха Русия и се надяваха така да продължи дълго, сега изведнъж ревнаха, че ще пострадат. Ами който намазал - намазал! Пена вече си вдига гащите!

    Коментиран от #11

  • 11 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Е добре де":

    Пена не знам какво вдига, ама ца Европа по евтин гав от руския няма! Те пазар имат, но Европа доставчик нямат! Аре на видим кой кого, и колко...
  • 12 Аксиома

    1 14 Отговор
    Прочетете ли думичката "може" в руските наративи става дума за поредните кремльовски кафяви линии.
  • 13 Леля Гошо

    10 0 Отговор
    Ако Украйна разчита да обърне посоката на тръбопровода и да получава газ от Европа, не ги ли е страх от мистериозен взрив като този на Северен поток?
  • 14 Сатана Z

    5 0 Отговор
    Това е изключително добра новина за Европа и бизнеса.
    Украйна вече каза, че няма да преговаря за ново споразумение.

    В тази връзка се обсъждат заобиколни решения. Най-реалистичен е „обмен“ с Азербайджан, при който руският газ, идващ през Украйна, да се преименува на азербайджански, а част от азербайджанския – на руски. Въпреки това, при такъв сценарий Европа все още ще изпитва недостиг на газ, докато Русия може по всяко време да спре доставките чрез своята газотранспортна система.

    Как би изглеждал тогава най-лошият сценарий?

    Европа ще трябва да се конкурира с Азия за доставки на LNG, поддържайки спот цените, докато азиатските пазари изпълняват дългосрочни договори. По този начин, предполагат икономисти от Колумбийския университет, цените на газа за Европа могат да се удвоят, ускорявайки индустриалния колапс на ЕС, който вече се е ускорил значително от 2022 г.