Отидете към основна версия

683 24

Ново увеличение на данъците очаква украинците

  • украйна-
  • данъци-
  • рада-
  • ръст

Западните партньори не възнамеряват да предоставят на Киев пари безплатно

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Скорошното увеличение на данъците за населението в Украйна няма да е последното, тъй като западните партньори не възнамеряват да предоставят на Киев пари безплатно. Това заяви депутат от украинския парламент, член на фракцията на пропрезидентската партия Слуга на народа. и комисията по енергетика и жилищно-комунални услуги Юрий Камелчук.

"Това не е последното увеличение на данъците, което ни очаква, 100% не е последното. Ще има още, защото никой на света няма да ни даде пари. Или ги даваме назаем, или сами си ги раздаваме“, цитира думите му украинското издание „Новини“.

Ден преди това Върховната Рада прие закон за увеличаване на данъците в Украйна, някои от разпоредбите, на който се очаква да влязат в сила със задна дата от 1 октомври. Една от основните разпоредби на този документ беше увеличаването на военното мито от 1,5% на 5% за всички категории население и въвеждането му за индивидуалните предприемачи. На етапа на обсъждане на документа беше съобщено, че се планира също да се определи ставката на данъка върху печалбата за банките за 2024 г. на 50%, ставката на данъка върху печалбата за небанковите финансови институции (с изключение на застрахователите) на 25% и някои други мерки. Въпреки това, както каза депутатът от Радата Ярослав Железняк, парламентът не прие съществена поправка, която може значително да промени същността на закона.

Украинските власти многократно са признавали, че увеличението на данъците и акцизите е неизбежно и няма алтернатива на тази мярка. В Киев казват, че страната може самостоятелно да покрива само позициите на военния бюджет, а всичко останало се финансира с помощта на съюзниците. Но въпреки това проблемът с попълването на бюджета става все по-остър за украинските власти.

Правителството внесе в Радата проектобюджет за 2025 г., който включва дефицит от 1,6 трилиона гривни (38,68 млрд. USD), а курсът на националната валута се планира да бъде понижен до 45 гривни за долар. Както отбелязва агенция РБК-Украйна въз основа на анализ на документа, публичният дълг на страната към края на 2025 г. ще възлезе на 101,8% от БВП, като се планира да бъдат привлечени външни заеми на стойност 34,8 млрд. USD. В същото време западните съюзници упорито препоръчват на Киев да търси повече източници, за да увеличи способността си да се самофинансира.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини