Отидете към основна версия

646 7

Русия очаква напредък по газовия хъб с Турция

  • русия-
  • турция-
  • газ

Песков: Това е чисто икономически проект, който е в интерес и на двете страни

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Проектът за газов хъб с Турция е в интерес на Европа и Русия очаква конкретен напредък по реализацията му през следващите няколко месеца. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред телевизионния канал TRT World в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Казан на 22-24 октомври.

„Нашите лидери - руският президент Владимир Путин и турският президент Тайип Ердоган, обсъдиха създаването на газов хъб в Турция през последните няколко години. Това е чисто икономически проект, който е в интерес на Турция, в интерес на Руската федерация и в интерес на бъдещите потребители в Европа. Защото в Европа има много държави, които искат да купуват руски газ. Затова реализацията на този проект е наистина необходима. Работата продължава на експертно ниво и се надяваме през следващите месеци да получим наистина чувствителни резултати“, каза представителят на Кремъл.

Той също така добави, че руският газ е „много по-евтин от LNG, идващ на спот пазара или от Съединените щати“. „Той е наполовина по-евтин и е по-надежден източник“, подчерта Песков.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини