Отидете към основна версия

495 2

Казахстан проведе преговори за участието на Южна Корея в консорциума за АЕЦ

  • казахстан-
  • аец-
  • китай-
  • преговори

На референдум, проведен на 6 октомври, казахстанците одобриха изграждане на първата АЕЦ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев проведе преговори в Сеул за възможно участие на южнокорейски компании в международен консорциум за изграждане на атомни електроцентрали. Това съобщи министерството на енергетиката на Казахстан.

„Ръководителят на министерството на енергетиката на Казахстан разговаря с представители на корейски компании за възможното им участие в международния консорциум, чието създаване в момента се проучва в Казахстан като един от възможните модели за реализиране на проект за изграждане на атомна електроцентрала“, се казва в съобщението. Ръководителят на ведомството посочи, че „окончателното решение по този въпрос ще бъде взето през 2025 г.“, отбелязва пресслужбата.

След гласуването на референдум на 6 октомври, след което казахстанците одобриха изграждането на първата атомна електроцентрала в страната, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев посочи, че в страната трябва да работи международен консорциум, „който ще се състои от глобални компании с най-модерните технологии."

По-рано казахстанските власти разглеждаха няколко възможни доставчици на ядрени технологии - китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF.

Планира се атомната електроцентрала да бъде построена в село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини