Отидете към основна версия

1 400 0

Кризата в Украйна е довела повече туристи у нас

  • украйна-
  • българия-
  • туристи-
  • министерство на икономиката и енергетиката-
  • бранимир ботев

България ще развива последователна и целенасочена туристическа политика

Снимка БТА

Кризата в Украйна е довела до увеличение на украинския туристопоток към страната ни. „В момента записванията от Украйна за лятна ваканция в България са с 16 на сто повече“, обяви ресорния заместник-министър Бранимир Ботев по време на заседанието на Националния съвет по туризъм в Министерство на икономиката и енергетиката, което се проведе днес.

Преди работната среща в министерството бе отслужен водосвет за успешен старт на туристическия сезон Лято 2014 г. На заседанието бе представен проектът на Стратегията за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2014 г.- 2030 г.

Разработената Стратегия за туризма има характер на Пре-мастер план, който ще бъде развиван по отделните си модули, по туристически продукти и по региони във времето. Основната му задача ще бъде да осигури трайна конкурентоспособност на България като туристическа дестинация, а туристическият сектор да се развива на основата на успешни дългосрочни партньорства на национално, регионално и местно ниво. За първи път в туризма се създава дългосрочна отраслова стратегия, която определя секторната политика до 2030 г. Мисията, залегнала в Стратегията е България да развива последователна и целенасочена туристическа политика, която генерира работни места, базирана на партньорство между публичния сектор, държавните и общинските институции, частния сектор и неправителствените организации. Основната цел на развитието на туризма в периода 2014-2030 г. ще бъде утвърждаване конкурентоспособността и ефективността на туристическия сектор на България посредством оптимално използване на наличните природни и антропогенни ресурси в съответствие с пазарните изискванията и потребителските очаквания за устойчиво развитие на туризма.

На заседанието бе обсъден и бъдещият генерален мастер план за устойчиво развитие на туризма, който ще бъде основа на вече разработената стратегия. Той ще съдържа конкретните дейности по приоритети, субектите за тяхното изпълнение, сроковете, в които трябва да бъдат изпълнени и необходимите за реализирането им финансови, нормативни и човешки ресурси. Друга тема от дискусията бе въвеждането на единна система за туристическа информация (ЕСТИ) и електронно отчитане в реално време на движението и нощувките на туристите в България. „След Стратегията е необходимо да се направят план за действие и единна система за туристическа информация, тъй като България е една от малкото страни, в която туризмът е структуроопреледяща индустрия, а липсва такава система“, каза зам.-министър Ботев. По думите му от това се очаква дългосрочен финансов ефект върху националния бюджет.

В рамките на заседанието на Националния съвет по туризъм бе представен рекламният филм „Римско наследство и минерални води“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В Украйна избират президент

    35-те милиона украинци са призовани да изберат новият държавен глава на страната, отбелязва Ройтерс. До гласуването се стигна след като недовол ...
    25.05.2014
    891
    0