Last news in Fakti

25 Май, 2014 06:11 858 0

В Украйна избират президент

  • украйна-
  • избори-
  • петро порошенко-
  • юлия тимошенко

За фаворит е сочен Петро Порошенко. Втора в социологическите проучвания е Юлия Тимошенко

В Украйна избират президент - 1
Снимка: АП/БТА

35-те милиона украинци са призовани да изберат новият държавен глава на страната, отбелязва Ройтерс.

До гласуването се стигна след като недоволните от отказа на бившия президент Виктор Янукович да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС украинци излязоха на протест. След седмици на кървави сблъсъци Янукович беше принуден да бяга в Русия.

За фаворит е сочен Петро Порошенко. Според последните социологически проучвания, 48-годишният украински милиардер може да спечели над 30 процента от гласовете на избирателите, отбелязва „Дойче веле“.

Наричат го "шоколадовия крал" заради притежаваните от него няколко фабрики за захарни изделия. Бизнесменът подкрепи протестното движение от Майдан и успя да убеди един от лидерите на опозицията - бившия световен шампион по бокс Витали Кличко - да оттегли кандидатурата си.

Втора в социологическите проучвания е Юлия Тимошенко. Тя беше освободена от затвора в началото на тази година, след като опозицията взе властта. Тя е бивш премиер, една от иконите на Оранжевата революция през 2004 г.

Наблюдатели очакват балотаж на 15 юни.

Наблюдателите, които е изпратила за изборите Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, са хиляда - много повече от обикновено. От тяхната преценка ще зависи дали изборите ще бъдат признати международно. В петък руският президент Владимир Путин заяви, че ще уважи изборните резултати.

В същото време Кремъл продължава да тръби, че Виктор Янукович е легитимен президент. Украинците обаче не го искат обратно, дори в Източна и Южна Украйна, смятани за крепост на Янукович. Над две трети от хората там вече не го смятат за легитимен президент, показва проучване на киевския Международен институт за социология.

Напрежението, провокирано от проруските сепаратисти в Донецк и Луганск, може да служи за претескт на Москва да не ги признае. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: