Отидете към основна версия

14 062 46

Инж.Белелиев: Трудно можем да се наречем Енергиен център на Балканите

  • инж. димитър белелиев-
  • церб-
  • енергетика

Няма как да сме енергиен хъб, след като потреблението на съседните държави не е от доставена от нас енергия

Единственият познат начин за намаляване на загубите при пренос и производство на електрическа или топлинна енергия се нарича - Инвестиции. За да има инвестиции е необходимо потребление на електроенергия и цена, която да дава възможност на фирмите в бранша да инвестират. Това отбеляза в интервю за Факти.бг инж. Димитър Белелиев, председател на Съвета на директорите на ЦЕРБ.

Според него ако имат финансова възможност, технически методите за намаляване на загубите са много. Например чрез изграждане на високоефективни производствени мощности или модернизиране на съществуващите; инвестиции в намаляване на загубите при преноса; инвестиции за намаляване на собствените загуби на производствените предприятия. И много други начини.

Инж. Димитър Белелиев, какво е състоянието на българската енергетика?

Състоянието на мощностите в България е на едно сравнително добро техническо равнище. Основната причина за това е ниската натоваряемост, поради невисока консумация на електрическа енергия в страната и малък дял на износ извън нея. Водноелектрическите централи в системата на Националната енергийна компания (НЕК) са в състояние, което позволява непрекъсната, безаварийна работа. С топлинните централи, каквито са ТЕЦ „Марица Изток“ 2, ТЕЦ AES Гълъбово, ТЕЦ „Контур – Глобал“, както и при по-големите топлофикационни дружества „Топлофикация София“ и „Топлофикация Русе“, техническото състояние е аналогично.

Повечето от централите правят необходимата техническа профилактика и аз не очаквам с производството да има проблеми или аварии.

Какво според вас е състоянието на мрежата, поддържана от ЕСО?

От всички дружества в българската енергетика Електроенегриен системен оператор ( ЕСО ) е в най-добро техническо състояние. Сериозни ремонти и инвестиции в мрежата не е имало през тази година, но това е по-скоро свързано с причините, описани от мен в предишния ви въпрос. Финансовото състояние на ЕСО от отчетите, които показва дружеството, не са добри, но аз се надявам, че това няма да се отрази на бъдещата работа на предприятието. В ЕСО работят едни от най-добрите специалисти на инженерно ниво в България и не се съмнявам, че всичко ще бъде на необходимото техническо равнище.

На какво се дължи сегашното положение на родната енергетика? Къде се намираме на Балканите? Политиците ни обичат да представят България като енергиен хъб....

България трудно може да се нарече "Енергиен хъб" или "Енергиен център" на Балканите по ред причини. Най-важната от която е, че вече изнасяме съвсем неголеми количества електроенергия. Няма как да сме енергиен хъб, след като потреблението на съседните държави не е от доставена от нас енергия.

Ако трябва да направим класация, нивото на България, в сравнение с останалите балкански държави, за съжаление пада все по-надолу. Например в Гърция се изграждат няколко нови мощни, големи хидроцентрали, което още повече ще намали нашия износ за там. В Македония в момента вървят проекти за концесия по река Струма на малки и средни хидроцентрали, чиято бъдеща работа също ще намали зависимостта на държавата от внос. В Косово се реализират проекти за модернизиране на две термични централи Косово А и Косово Б, което ще ги превърне в износител на енергия. Албания отдавна не разчита на българската електроенергия и там също тече модернизация на няколко хидроцентрали. В Сърбия и Босна и Херцеговина ситуацията е аналогична, като там по-специфичното е, че и двете държави реализират проекти за термични централи с китайски компании. За Румъния и Турция няма смисъл изобщо да говорим.

Както сами виждате при тази ситуация няма как да бъдем "Енергиен хъб" и в сравнение с проектите в съседните държави, виждате, че нашето място в класацията е някъде на последните места. А как се стигна до това положение на родната енергетика, е по-скоро въпрос не към мен, като представител на работещите в бранша, а към хората, които политически управляват държавата през последните 25 години.

Как могат да се намалят загубите в енергетиката ни?

Инж. Димитър Белелиев има над10-годишен опит като ръководител в областта на енергетиката. От 2002 г. досега е Председател на Съвета на директорите на ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА (ЦЕРБ ЕАД). До 2011 г. е Изпълнителен директор на „Техенерго” АД, а преди това (от 2003 до 2010 г.) е и Председател на Съвета на директорите на “Енергоремонт Варна” и “Енергоремонт Русе”, както и член на Надзорния Съвет на „Енергоремонт холдинг” АД. Завършва Техническия университет със специалност Транспортна техника и технологии.

Единственият познат начин за намаляване на загубите при пренос и производство на електрическа или топлинна енергия се нарича - Инвестиции. За да има инвестиции е необходимо потребление на електроенергия и цена, която да дава възможност на фирмите в бранша да инвестират. Ако имат финансова възможност, технически методите за намаляване на загубите са много. Например чрез изграждане на високоефективни производствени мощности или модернизиране на съществуващите; инвестиции в намаляване на загубите при преноса; инвестиции за намаляване на собствените загуби на производствените предприятия. И много други начини.

Какво представлява онлайн вибрационният мониторинг?

Онлайн мониторингът на въртящи се електрически машини (ВЕМ) представлява събиране на данни за вибрационното състояние на дадена машина във всеки един момент. Тези данни позволяват на оператор на системата да наблюдава в реално време техническото състояние на съоръженията. Също така данните може да се записват в дейта център за продължителен период от време и да се проследява историята на машината. Това дава възможност за много точен анализ във всеки един момент и възможност за „предсказване” на евентуални бъдещи аварии.

Какви предимства дава?

Предимствата са големи. На първо място разходите за техническа поддръжка в енергетиката могат да паднат с от 30 до 50%. Говорим по-специално за двигатели, генератори и трансформатори. С дистанционния контрол авариите на тези съоръжения може да се намалят наполовина. Въвеждането и използването на онлайн вибрационен мониторинг е в пъти по-евтино в сравнение с разходите за отстраняване на сложна повреда. Като прибавим и предотвратяването на загубите от спиране на производството, което се налага при авария на машините, се оказва, че ползата е голяма.

Къде в момента намира приложение онлайн вибрационният мониторинг?

В развитите държави в Западна Европа и Северна Америка вибрационният мониторинг е задължителна част от всяко едно енергийно съоръжение. Там фирмите отдавна са изчислили, че разходите за превенция са много по-малки от разходите за ремонт. В България тепърва навлиза онлайн вибрационният мониторинг. В момента ЦЕРБ има монтирани системи в няколко хидроцентрали в страната. Интересът става все по-голям и очакваме ръст на търсенето на тази услуга. Ние сме единствените, които я предлагат в цялостен вид у нас – от самата система, която разработихме, през дейта центъра, чрез който се осъществяваме непрекъснато онлайн наблюдение на машините; до анализиране на данните и отстраняване на повредите от специалистите на компанията.

Вашата компания увеличава поръчките си. Как успявате на фона на общия спад в икономиката?

Продължаваме да работим предимно по обекти извън България и най-вече в съседните балкански държави, но се надяваме да разширим присъствието си и в други, по-отдалечени страни. Партнираме на някои от най-големите компании в бранша като „Андритц” Австрия, „Ансалдо Системи Индустриали” Италия, „Силови Машини” и „Електрозавод” Русия, МЕТКА Гърция и други. С тяхна помощ участваме в по-големи проекти, които запълнват липсата на работа в България.

Какви са перспективите за развитие пред ЦЕРБ?

В следващите 2 години предвиждаме да инвестираме 8 милиона лева в нашето предприятие. Освен ремонт и сервизиране ще започнем и производство на нови съоръжения, и по-точно нови трансформатори. В момента сме усвоили производство на трансформатори до 15 MVA [110 kV], както и на специални трансформатори за железопътната инфраструктура.

Изградихме химическа лаборатория в ЦЕРБ, в която се правят лабораторни анализи на трансформаторно масло и така се диагностицират дефекти в работата на трансформаторите в много ранен стадий - вида, характера и причината за проблема. На базата на тази информация се предлагат конкретни препоръки за последващи действия. Ранното откриване на зараждащи се повреди в трансформаторите предотвратява непредвидени прекъсвания на работата и тежки аварии и спестява много средства на енергийните компании.

Ще продължим да усъвършенстваме и услугите си за онлайн вибрационен мониторинг и анализи, тъй като това е бъдещето в диагностиката. Ние сме първата компания за енергийни ремонти в България, която откри център за данни, благодарение на който имаме сигурен денонощен достъп до интернет и можем да наблюдаваме състоянието на съоръженията онлайн без прекъсване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини