Отидете към основна версия

3 482 6

ЕК започва наказателна процедура срещу България за "Южен поток"

  • южен поток-
  • ек-
  • наказателна процедура

Комисията е поискала и спиране на работата по проекта

Европейската комисия е изпратила на България писмо, в което иска подробности за планираното строителство на газопровода Южен поток, съобщи за БНТ Шантал Хюз – говорител на еврокомисаря за вътрешен пазар и услуги Мишел Барние.

Така на практика е стартирана наказателна процедура заради неспазване на правилата на вътрешния пазар.

От Министирството на икономиката и енергетиката изпратиха официално съобщение до медиите малко след 20:30 часа:

България  е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е  ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта Южен поток на българска територия.

Очакваме  официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор.

Процесът  на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК.

Българската страна и до сега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на „Южен поток“ на българска територия.

В същото време България, заедно със страните-членки, през чиято територия минава трасето на газопровода, сме активен участник в диалога между ЕС и Русия за разрешаване на правните дефицити по реализацията на проекта на територията на съюза.

Европейската комисия вече изрази загриженост за спазването на общите правила за енергетиката. Според говорителя Комисията има основания да смята, че при възлагане на поръчката за строеж на газопровода има нарушение и на правилата за възлагане на обществени поръчки.

Комисията е поискала и спиране на работата по проекта докато се провеждат разговорите с българските власти и докато “Южен поток” не започне да отговаря на европейското законодателство.

Българските власти имат един месец, за да отговорят на писмото. Процедурата може да бъде спряна след като Европейската комисия бъде удовлетворена за спазването на правилата.

Още през декември стана ясно, че ЕК има възражения и проучва процедурата на обявения на 31 октомври 2013 г. конкурс за изпълнител на проекта "Южен поток". Започна проверка заради прекомерно късия срок, даден на кандидатите да заявят интерес за участие - от 21 декември до 10 януари, едва 9 работни дни. Конкурсът бе прекратен и бе открита нова процедура. Но и тя получи множество критики.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини