Last news in Fakti

28 Май, 2014 22:04 2 295 0

ЕК пак спира „Южен поток“

  • южен поток-
  • ек-
  • русия-
  • газ

Брюксел предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност, която акцентира върху диверсификацията на външните енергийни доставки

Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията

За пореден път Европейската комисия (ЕК) се обяви за спиране на проекта „Южен поток” до привеждането му в пълно съответствие с европейското законодателство. Тази позиция е част от разпространената стратегия за енергийната сигурност в Евросъюза.

18 страни от Евросъюза внасят газ от Руската Федерация, но ползват и други източници. 10 държави разчитат 100% на руския газ. Сред тях са България и прибалтийските държави.

На нарочно свикана пресконференция еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, обаче определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия по проекта. Той обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата, предаде БНР.

Все пак от разпространените от Европейската документи става ясно, че новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност, проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на Европейския съюз.

След като стана известно, че заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток“, Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България, от компанията „Южен поток транспорт“ заявиха, че морските газопроводи, които доставят природен газ в ЕС от трети страни, но не са част от вътрешния газов пазар на общността, не попадат под юрисдикцията на Третия енергиен пакет. Такъв е случаят с морския газопровод „Южен поток“, посочват от компанията.

Морската част на „Южен поток“ ще завършва на външна граница на газопреносната система на ЕС, доставките ще протичат само в една посока и така това не е междусистемен газопровод между държави-членки на ЕС в смисъла, заложен в Третата газова директива, се посочва още в позицията на „Южен поток транспорт“.

Междувременно стана ясно, че ЕК предлага нова европейска стратегия за енергийна сигурност, която акцентира върху диверсификацията на външните енергийни доставки, подобряването на енергийната инфраструктура, завършването на вътрешния енергиен пазар на ЕС и пестенето на енергия. В стратегията се подчертават необходимостта от координация на националните решения в областта на енергийната политика и значението на единната позиция при преговорите с външни партньори.

Йотингер разкри, че Еврокомисията проучва и предложение на Полша за създаване на европейско енергийно пространство. В основата на предложението е оптимизирането на енергийните доставки за всички страни от ЕС и осигуряване на сходни цени за всички държави-членки. На общия енергиен пазар барел петрол трябва да струва еднакво в Брюксел, София и Берлин. Проектът предвижда уеднаквяване и на доставките на газ и възможност за пренос на суровината между страните-членки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА