Last news in Fakti

3 Юни, 2014 19:50 1 768 0

ЕК ни спря 90 млн. евро по „Регионално развитие“ (Обновена)

  • ек-
  • регионално развитие
ЕК ни спря 90 млн. евро по „Регионално развитие“ (Обновена) - 1
Снимка: БТА

Европейската комисия е прекратила временно плащания по Оперативна програма „Регионално развитие", съобщи за БНТ говорител на Европейската комисия. Писмото за това е било изпратено тази сутрин на българските власти.

Решението е взето след одитна мисия на Европейската комисия, която открила значителни пропуски при работата на системите за управление и контрол на обществените поръчки.

Европейската комисия е в контакт с националните власти, които трябва да направят подобрения и да нанесат корекции в Оперативна програма „Регионално развитие".

Парите са спрени временно и плащанията ще бъдат възстановени отново, след като Комисията сметне, че българските власти са предприели необходимите мерки за премахване на нарушенията, добави говорителят на Комисията.

Очаква се властите в София да изпратят отчет за предприетите мерки.

Не се уточнява за нарушения през кой период става дума, нито сумата на спрените пари. Според български медии е преустановено плащането на 90 милиона евро.

74% от наложените финансови корекции по европейските фондове за България са свързани с възлагането на обществени поръчки. Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции са наложени по Оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ и представляват съответно 91,7 млн.лева и 36,3 млн.лева. Честота на налагане на финансовите корекции е най-висока при ОПОС и ОПРР, където финансова корекция е наложена по всеки втори договор за безвъзмездна финансова помощ. Това установява „Анализ на основните причини за налагане на финансови корекции на бенефициентите по проекти“, изготвен по поръчка на Администрацията на Министерския съвет.

Заради одитна проверка на проекти, реализирани в периода 2010 - 2013 г. временно са прекъснати на плащанията по приоритетни оси 1 и 3 на ОП „Регионално развитие”, съобщиха от МРРБ сутринта на 4 юни:

На 03.06.2014 г. с писмо ГД „Регионална и градска политика“ на ЕК уведоми Управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ (ОПРР) за временно прекъсване на плащанията по приоритетни оси 1 „Интегрирано устойчиво градско развитие“ и 3 „Устойчиво развитие на туризма“, във връзка с междинни искания за средства подадени на 3 април и 27 май 2014 г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност около  90 млн.евро.

Плащанията към бенефициентите по приоритетни оси „Регионална и местна достъпност“, „Местно развитие и сътрудничество“ и „Техническа помощ“ на ОПРР продължават.

Временната мярка е свързана с констатациите от рутинен одит на ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., извършен в периода 7-11 април 2014 г. от одитори на ГД „Регионална и градска политика“. Одитната проверка обхваща извадка от проекти реализирани в периода 2010 - 2013 г.

Към днешна дата в Управляващият орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

В писмото на ГД „Регионална и градска политика“ са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Визират се нарушения на процедурите за обществени поръчки, проведени от бенефициентите: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР. Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган.

Съгласно писмото, за да бъдат процедирани горецитираните плащания е необходимо:

- да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни оси 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и 3 „Устойчиво развитие на туризма“;

- подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки;

- изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по отношение на процедурите за обществени поръчки.

Във връзка с дадените препоръки Управляващият орган на ОПРР стартира подготовката за повторна, последваща проверка на процедури за обществени поръчки, по договори,  финансирани от приоритетни оси 1 и 3. Работи се и по допълнителни инструкции към бенефициентите по отношение на процедурите по ЗОП, включващи най-срещани нарушения при подготовката и провеждане им. Започна преглед и актуализация на процедурите и контролите за предварителен, текущ и последващ контрол на обществените поръчки от страна на Управляващия орган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА