Отидете към основна версия

810 0

Опозицията атакува лустрацията на дипломатите

  • лустрация-
  • дипломати
Архив

Най-малко 56 народни представители от "Коалиция за България" и ДПС внесоха искане за обявяване на противоконституционни и в несъответствие с нормите на международното право промените в Закона за дипломатическата служба.
Това става факт едва един ден след като законът беше обнародван в извънреден брой на „Държавен вестник“.
Депутатите от опозицията атакуват 15 текста на закона по две направления. Това съобщи на брифинг в парламента народният представител от левицата проф. Любен Корнезов.
От една страна се дават прекомерни и противоконституционни правомощия на министъра на външните работи, тъй като той не може еднолично да осъществява външната политика и международните отношения на страната.
По конституция, президентът представлява държавата в международните отношения, категоричен е Корнезов.
Второто направление, с което се атакува законът, е свързано с дипломатите, сътрудничели на бившата Държавна сигурност. Те няма да могат да представляват България зад граница.
Това ограничение за заемане на постове в МВнР и първото направление пряко противоречат на седем текста на Върховния закон и на пет международни договора, твърди Корнезов.
"Ако може от тази трибуна министър Младенов да ме чуе и да не избързва с чистките, докато Конституционният съд не се произнесе. В противен случай ще трябва да се срещнем в съда", коментира Корнезов.
Юнал Лютфи от ДПС е уверен, че съдът ще бъде последователен в своите решения и ще потвърди, че гражданите не могат да бъдат лишавани от правото да заемат длъжности включително ръководни в МВнР. Той добави, че според редица документи на Съвета на Европа, вината е персонална, а не може да бъде обща и не може група хора да бъдат обвинявани.
От Коалиция за България и ДПС настояват не само тези спорни 11 параграфа (или общо 15-те текста), но целият Закон за изменение и допълнение на Закона за дипломатическата служба да бъде обявен за противоконституционен.
Законът бе приет на 14 юли, след което президентът Георги Първанов го върна за ново обсъждане. Впоследствие - на 1 септември, Народното събрание отхвърли ветото на президента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини