Отидете към основна версия

2 816 15

Държавата отстъпи пред полицаите

  • полицаи-
  • румяна бъчварова-
  • отстъпи

Оттеглят промените, предизвикали масови полицейски протести

Снимка: БТА

Промените в държавния бюджет, които трябваше да орежат социалните придобивки на служителите в сектор "Сигурност" и които предизвикаха масови протести, се оттеглят. Това стана ясно от заявление на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти след среща със синдикатите на служителите на МВР.

Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година, заяви Бъчварова.

Тя съобщи, че след проведената извънредна среща със социалните партньори са достигнали до тази обща декларация.

 „Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя.

По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.

„Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители в разговорите”, каза още вътрешният министър.

В Народното събрание в момента е внесен законопроект за промени в Закона за МВР и той би могъл да бъде подходяща форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, и определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Около 1000 души са подали рапорти за напускане на системата на МВР, преди промените да бъдат внесени, съобщи Бъчварова. След внасянето им това са направили 500 и няколко души, което е по-малка бройка, отколкото в предишните години, каза още вътрешният министър.

Националният протест на полицаите ще се проведе, подкрепят го всички 6 синдиката в МВР. Това заяви Галентин Грозев председател на Синдикален алианс „Сигурност" пред журналисти след срещата в МВР.

„Надяваме се, че това е максималното, което може да даде държавата в момента и след като го е дала се надяваме, че ще го спази“, обясни той във връзка с изявлението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че текстовете от Закона за държавния бюджет за 2016 година засягащи социалните права на служителите в сектор „Сигурност“ заради, които има организирани протести, ще отпаднат.

Грозев благодари на протестиращите полицаи. По думите му, след поетия ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят спорните предложения, служителите в сектора ще отменят засега обявените протести за следващата седмица.

„Ще останем в протестна готовност да видим какво ще се случи в реалността, защото служителите на МВР много пъти са били лъгани“, каза още той. По думите му, днес ще бъде внесена жалба във Върховния административен съд срещу параграфите т 9 до 16 от Закона за държавния бюджет за 2016 година. Но, ако текстовете, заради които служителите на МВР протестират отпаднат, жалбата ще бъде оттеглена.

„Предполагам, че на ръководството на МВР и на държавата много им се иска този протест да не се случи, но ние считаме, че той трябва да бъде проведен. Колегите трябва да излязат на площада да демонстрират и да изразят своите чувства и да покажат единството си“, обяви той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове