Last news in Fakti

8 Ноември, 2015 10:35 2 810 15

Държавата отстъпи пред полицаите

  • полицаи-
  • румяна бъчварова-
  • отстъпи

Оттеглят промените, предизвикали масови полицейски протести

Държавата отстъпи пред полицаите - 1
Снимка: БТА

Промените в държавния бюджет, които трябваше да орежат социалните придобивки на служителите в сектор "Сигурност" и които предизвикаха масови протести, се оттеглят. Това стана ясно от заявление на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти след среща със синдикатите на служителите на МВР.

Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на НС Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година, заяви Бъчварова.

Тя съобщи, че след проведената извънредна среща със социалните партньори са достигнали до тази обща декларация.

 „Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя.

По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.

„Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси. Детайлите ще бъдат уточнени от техните представители в разговорите”, каза още вътрешният министър.

В Народното събрание в момента е внесен законопроект за промени в Закона за МВР и той би могъл да бъде подходяща форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, и определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Около 1000 души са подали рапорти за напускане на системата на МВР, преди промените да бъдат внесени, съобщи Бъчварова. След внасянето им това са направили 500 и няколко души, което е по-малка бройка, отколкото в предишните години, каза още вътрешният министър.

Националният протест на полицаите ще се проведе, подкрепят го всички 6 синдиката в МВР. Това заяви Галентин Грозев председател на Синдикален алианс „Сигурност" пред журналисти след срещата в МВР.

„Надяваме се, че това е максималното, което може да даде държавата в момента и след като го е дала се надяваме, че ще го спази“, обясни той във връзка с изявлението на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че текстовете от Закона за държавния бюджет за 2016 година засягащи социалните права на служителите в сектор „Сигурност“ заради, които има организирани протести, ще отпаднат.

Грозев благодари на протестиращите полицаи. По думите му, след поетия ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят спорните предложения, служителите в сектора ще отменят засега обявените протести за следващата седмица.

„Ще останем в протестна готовност да видим какво ще се случи в реалността, защото служителите на МВР много пъти са били лъгани“, каза още той. По думите му, днес ще бъде внесена жалба във Върховния административен съд срещу параграфите т 9 до 16 от Закона за държавния бюджет за 2016 година. Но, ако текстовете, заради които служителите на МВР протестират отпаднат, жалбата ще бъде оттеглена.

„Предполагам, че на ръководството на МВР и на държавата много им се иска този протест да не се случи, но ние считаме, че той трябва да бъде проведен. Колегите трябва да излязат на площада да демонстрират и да изразят своите чувства и да покажат единството си“, обяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАЗОЧАРОВАН

    1 1 Отговор
    Недопустимо е едно правителство законно избрано от народа да се отмята под натиска на шепа хора от първоначално взети решения. По тая логика всеки който реши да протестира му се удовлетворяват исканията независимо от какво естество са.Явно че нямат политическа воля за реформи и промени.

    Коментиран от #15

  • 2 мърша

    3 1 Отговор
    От алчност за власт и пари отдавна на безродните мутрите са им изсъхнали топките. С горест признавам- прав си дядо Славейков.....
  • 3 прост народ слаба държава

    4 0 Отговор
    Правителството е съставено от полицаи и агенти,НС също.
    Какво очаквате освен диктатура и заздравяване на редиците на тези дето трябва да ни държат в подчинение.
    Слушате полицаите,
    слушате Хелзинския комитет,
    слушате американския посланик,
    вкарвате иначемислещите в затвора
    или ги убивате,
    говорите за демокрация
    и накрая тук на мястото на България ще остане
    М....ЛИЯ/циганското царство/.
  • 4 УЖАС

    1 2 Отговор
    МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ в България. Новите (деца на комунисти, „завършили” на Запад) и старите комунистически кланове са превзели буквално цялата държава. Там няма парламент и партии. ”Партиите” са различни кланове на комунисти. Правителството се олицетворява от държавна сигурност. Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. емигрират! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява , като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол! Когато на власт са наркотрфиканти като Борисов, ефективно осъдени като Цветанов и офшорни перачи на пари като Плевнелиев, все такива "новини" ще има. Ало, Ваньо: ставка, разследване и съд за убийството на Чакъра и самоубийството на Мишо Бирата! Не забравяйте за екзекуцията на единствения свидетел в делото срещу Цвъ Цвъ......загинал в СЛУЧАЙНА автомобилна катастрофа :) :) Бойко Борисов има откраднати над 4 милиарда държавни пари, които е изнесъл по сметките си в Америка и Израел. Дъщеря му си живурка в Америка и кара бентлита с парите на лошият мат'рял. Бащицата тръгнал да регулира цените на сиренето и агнешкото. ВЪРНИ ПАРИТЕ. ОСТАВКА и ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА БОКО ТИКВАТА!!
  • 5 Ранко

    3 0 Отговор
    Когато обикновенните граждани протестират,било за пенсий,било за ток,било за топлофикация,същите тези сега стачкуващи ги смилат от бой...Защото държавата им плаща всичко.И осигуровки,социални,дрехи,обувки,возат се без пари по градски и извънградски транспорт...И пак парите им са малко.Един полицай взема чиста заплата от 1048 лв.И на пътя пак ни рекетират.
  • 6 bgbgbg

    1 1 Отговор
    лекарството е едно и се казва Революция братя и сестри ама то действа на улицата а не пред компютъра
  • 7 Колев

    1 1 Отговор
    Държавата не е отстъпила пред полицаите. Управляващата мафия клекна пред тях. Причината? СТРАХ. А обикнивено се кляка пред някого или да му се молиш, или да му д...ш.
  • 8 Цивилен

    2 0 Отговор
    Повтаря се един сценарий. Когато едно съсловие си защитава интересите срещу държавата, всички са насъскани срещу него. В България непрекъснато се работи за това всички да се мразят. Когато протестират лекарите - те са рекетьори в бели престилки, учителите са неграмотни некадърници, от железничарите полза няма.... И истината винаги се изкривява. Това, което се наричаше социални придобивки, сега се нарича привилегии. Кой няма да протестира, ако му резнат заплатата? Аз също съм бил пред парламента, тогава всички плюха по мене.

    Коментиран от #10

  • 9 мърши

    1 0 Отговор
    К..венско правителство.Клекна пред търтеите.Нали същите тези търтеи им пазят безхаберното управление и благоденствие.Гарван ,гарвану око не вади.
  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Цивилен":

    За това никога няма да се оправим - пълно е със злобни и завистливи душици!
    Най-нелепото в цялата ситуация е, че сега плюещите по цяло едно съсловие, са неграмотници, които едва ли са изгърбени от работа!!!
  • 11 РАСО

    0 0 Отговор
    В една държава в която полицая е по заплатен от учителя, не е на добре
  • 12 неутрален

    0 0 Отговор
    Неграмотната наглечка в областта дето се перчеше преди ден по еди начин сега започна да апелира към спокойствие понеже се разтрепери, че столчето може да се разклати и министерското позьорство и заплата да и бъдат отнети и започна да пее друга песен. Хей СОЦИОЛОЖКЕ, ВЪРНИ сЕ ВЪВ ФИРМАТА СИ И ДАВАЙ ОТНОВО ХУБАВИ ПРОГНОЗИ ЗА БОКО ТИКВОКО. НЕ ТИ Е МЯСТОТО В ТОВА МИНИСТЕРСТВО - НЕ СИ ЛИ ДАВАШ СМЕТКА, ЧЕ СИ ГОЛА ВОДА В ТАЗИ ОБЛАСТ и Е ГЛУПАВО И ГРОЗНО ДА СЕ ОПИТВАШ ДА ДАВАШ АКЪЛ НА ПО- ГРАМОТНИ И РАЗБИРАЩИ В ТАЗИ ОБЛАСТ. ЗАСРАМИ СЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 13 трафоПОСТ

    0 0 Отговор
    Мутри с пагони рехетират държавата.
  • 14 FR V

    0 0 Отговор
    Нямам нищо против полицаите, въпреки ,че многократно са ме изнудвали, но те със нищо не са си заслужили парите и бонусите които получават!
    Те са едни търтеи ,които вегетират за сметка на останалите сънародници.Не знам по какви критерии ги назначават на работа ,но това са полуграмотни хора, които нямат никакво желание да се занимават с криминално проявените.
  • 15 ккккк

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "РАЗОЧАРОВАН":

    Нямам нищо срещу полицията, но нека се замислят че в бъдеще тези придобивки и облаги ще им ги плащат собствените им деца ще йивеят на техен гръб, лошото е че младите бягат да видим как пенсионер схте трябва да плаща за друг пенсионер, всяка промяна е не приятна но начин няма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове