Отидете към основна версия

2 091 19

Пакетът „Горанов” е касапница

  • пакетът-
  • горанов-
  • касапница-
  • полицаи

Полицаите не искат оставки на политици, заяви Галентин Грозев

Снимки: БТА

„Пакетът „Горанов” е касапница”. Така Галентин Грозев от Синдикален алианс „Сигурност в МВР” коментира по Нова телевизия проектът за реформи в силовото ведомство, които вдигнаха на бунт родната полиция.

„Спонтанните протести бяха заради спонтанната провокация”, категоричен бе Грозев.

Той заяви, че към днешна дата униформените ще настояват не просто за запазване на съществуващите социални придобивки, а и за развитие на системата и заетите в нея.

„Не можеш да имаш уважение и доверие на човек, който изглежда като клошар в собствения си кабинет, с униформа, която в повечето случаи си е купувал сам”, коментира още Грозев.

Според него полицаите не искат и не очакват оставки на властимащи.

„Не е продуктивно да сменяме един политик с друг”, каза синдикалният лидер.

С всички тези дефицити в бюджета, България върви към гръцкия сценарий, но не разполага с памперсите на Еврозоната, заяви бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. Според Василев част от политиците се опитват да се възползват от недоволството на униформените, но „това е най-малкото, което трябва да ни учудва в нашата страна”.

„Приемането на промените би било начало на дестабилизация, а България не може да си позволи това”, коментира от своя страна председателят на Института за дясна политика Нено Димов.

Според него властимащите се страхуват да правят истински реформи. 

Социологът Андрей Райчев пък заяви, че всичко, което се случва днес, е за сметка на децата ни и определи това като „истинско безобразие”.

„Властта отстъпи при първия повей на вятъра. Плаши се от народното недоволство”, каза още Райчев.

В първия ден от новата седмица очакваме и първите разговори по новата реформа в МВР. 

В неделя министри, синдикати и депутати от управляващото мнозинство постигнаха съгласие да оттеглят спорните текстове от Закона за бюджета, които вдигнаха полицията на бунт и да опитат, в диалог с профсъюзите, да договорят новите параметри на реформата.

В парламента вече е внесен нов проектозакон за МВР, който по думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова е добра основа за начало да преговорите. 

Военният министър Николай Ненчев също заяви през изминалата седмица, че ще търси диалог с партиите в парламента, за да изяснят как реформите ще засегнат армията.

„Темите и законодателството и изобщо реформите са ясни – по този начин не могат се правят реформи. В България сме свикнали, когато правим нещо непопулярно или нещо, което ощетява хората, да го кръстим реформа и да кажем колко е хубаво. Това, което беше в МВР, не е реформа“, заяви по БНР Юлиан Ангелов – депутат от Патриотичния фронт.

Депутати от ПФ бяха единствените от парламентарно представените партии, извън ГЕРБ, които се отзоваха на призива на синдикатите в МВР и участвах вчера в срещата във вътрешното министерство.

Според Юлиан Ангелов в сектор „Сигурност“ трябва ясно да се разграничи кой какво работи, каква категория да бъде и след колко време да започне промяната.

„За нас е важно да спре източването на системата“, каза още той:

„Източването на системата не може да бъде спряно със закона, може да бъде спряно с ясен контрол от Министерския съвет и ръководството на всяка една институция.“

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И военните стискат зъби

    Рязането на бюджета не е реформа, националната сигурност не е счетоводство. Това коментира по bTV бившият военен министър Бойко Ноев. По думите му ...
    09.11.2015
    943
    5
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове