Отидете към основна версия

19 Април, 2016 16:53, обновена 19 Април, 2016 16:53 2 281 10

Заличават негласувалите от изборните списъци

  • заличават-
  • негласувалите-
  • изборните списъци

Гласувалите няма да се поощряват с томбола, а евентуално със "стимули"

Гласувалите на избори няма да бъдат поощрявани с участие в томбола, а ще може да получават стимули. Тези, които не са изпълнили "гражданския си дълг", ще се заличават от избирателните списъци.

Това реши правната комисия към парламента по време на третото си извънредно заседание, което започна днес сутринта и разглежда промените в Изборния кодекс, приети на първо четене в пленарна зала през март.

Въпреки че от ГЕРБ са съвносители на идеята на Патриотичния фронт за томбола, председателят на комисията Данаил Кирилов заяви днес, че предпочита варианта на Реформаторския блок в закона да се запише само стимулиране на подалите бюлетина. Той уточни, че не приема и вариант на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от данъка общ доход, който беше и отхвърлен.

Изненадващо по време на заседанието от Патриотичния фонд също се отказаха от идеята си за стимулиране на гласувалите с томбола. Те подкрепиха предложение на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов в закона да се запише само, че на гласувалите "могат да се предоставят стимули".

Преди приемането на предложението Димитър Делчев от РБ коментира, че подобна томбола е "хазарт" и не вижда защо трябва да се прилага . Не се въведе задължителна норма за стимулиране.

Кирилов посочи, че ГЕРБ запазва позицията си, че за негласувалите санкцията трябва да бъде дерегистрация за следващи избори - пак идея на Патриотичния фронт. Това означава, че избирателите може да упражнят избирателното си право на следващите избори, като подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответната общинска администрация по постоянен адрес. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис  там, където местната администрация има тази възможност.

Заявлението за вписване в избирателните списъци се подава не по-късно от 30 дни преди изборния ден. По думите на един от вносителите Христиан Митев (Патриотичен фронт) това не означава, че след този срок няма да има възможност гласоподавателят да гласува по съществуващия ред - с обжалване, както и с дописване в избирателния списък в деня на вота.

Изброени са и възможностите, при които избирателите няма да бъдат заличавани по уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на произвеждането на избора; заболяване; учебна/служебна заетост, българите в чужбина и други непредвидени обстоятелства. Удостоверяването става с представянето на съответните документи.

Дерегистрацията няма да важи и за лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.

Митхат Метин от ДПС подчерта, че дерегистрацията няма да има положителен ефект и ще доведе до трайно намаляване на хората в избирателните списъци. Той подчерта, че нотариалната заверка на пълномощното допълнително ще затрудни връщането на негласувалите в изборния процес.

Да бъде създаден самостоятелен избирателен район за чужбина,

реши правната комисия. Отделянето на район за гласовете от чужбина е едно от основните предложения на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс. Комисията отхвърли искането на Реформаторския блок за провеждане на изборите зад граница да се образуват три многомандатни изборни района. Оттам ще се избират до 4-ма депутати. Няма обаче да се създава специална районна избирателна комисия, която да отговаря за гласуването извън страната. Тези функции остават в Централната избирателна комисия (ЦИК). Според сега действащия закон гласовете от чужбина се разпределят в страната.

ДПС не подкрепя създаването на изборни райони извън страната, обясни Митхад Метин, член на комисията: Теснопартийно ДПС бива устроено от създаването на изборен район, но като цяло демокрацията в България и гражданското общество ще бъде ощетено, защото тука има един риск. Рискът се състои в това българите, които живеят в чужбина, да гласуват за партии, които са създадени там и които ще участват в изборния процес.

Правната комисия реши още, че в бюлетината за изборите ще има и

квадрат с обозначение "Не подкрепям никого".

Предложението беше на председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ), като аргументацията му е, че след като вече гласуването ще бъде задължително, трябва да се даде възможност на избирателите, които не подкрепят никоя партия или коалиция, да могат да упражняват правото си на вот.

Късно снощи в комисията приеха да няма да се оповестяват резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания. Самата кампания пък се намалява от 30 на 21 дни.

Вчера депутатите решиха още, че вече няма да има коалиции на местно ниво. Така ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като национална коалиция и няма да могат да участват в друг формат за друго село или град. Ще могат да участват само заедно за всички населени места в страната.

Правната комисия реши още, че бюлетините няма да се броят машинно, а на ръка, както досега. Прието беше обаче увеличение на членовете на столичната общинска избирателна комисия да са 39, вместо досегашните 19. Малкият брой на членовете в комисията, които нямаха физическата възможност за по-бързо приемане на протоколите от секционните комисии, беше основната причина за хаоса в "Арена Армеец".

Миналата седмица пък беше прието гласуването на избори да стане задължителен "граждански дълг". В изборната бюлетина ще има квадратче "не гласувам за никого".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове