Last news in Fakti

19 Април, 2016 12:51, обновена 19 Април, 2016 16:54 2 273 10

Заличават негласувалите от изборните списъци

  • заличават-
  • негласувалите-
  • изборните списъци

Гласувалите няма да се поощряват с томбола, а евентуално със "стимули"

Гласувалите на избори няма да бъдат поощрявани с участие в томбола, а ще може да получават стимули. Тези, които не са изпълнили "гражданския си дълг", ще се заличават от избирателните списъци.

Това реши правната комисия към парламента по време на третото си извънредно заседание, което започна днес сутринта и разглежда промените в Изборния кодекс, приети на първо четене в пленарна зала през март.

Въпреки че от ГЕРБ са съвносители на идеята на Патриотичния фронт за томбола, председателят на комисията Данаил Кирилов заяви днес, че предпочита варианта на Реформаторския блок в закона да се запише само стимулиране на подалите бюлетина. Той уточни, че не приема и вариант на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов за 5% отстъпка от данъка общ доход, който беше и отхвърлен.

Изненадващо по време на заседанието от Патриотичния фонд също се отказаха от идеята си за стимулиране на гласувалите с томбола. Те подкрепиха предложение на депутатите от гражданската квота на РБ Мартин Димитров и Петър Славов в закона да се запише само, че на гласувалите "могат да се предоставят стимули".

Преди приемането на предложението Димитър Делчев от РБ коментира, че подобна томбола е "хазарт" и не вижда защо трябва да се прилага . Не се въведе задължителна норма за стимулиране.

Кирилов посочи, че ГЕРБ запазва позицията си, че за негласувалите санкцията трябва да бъде дерегистрация за следващи избори - пак идея на Патриотичния фронт. Това означава, че избирателите може да упражнят избирателното си право на следващите избори, като подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответната общинска администрация по постоянен адрес. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис  там, където местната администрация има тази възможност.

Заявлението за вписване в избирателните списъци се подава не по-късно от 30 дни преди изборния ден. По думите на един от вносителите Христиан Митев (Патриотичен фронт) това не означава, че след този срок няма да има възможност гласоподавателят да гласува по съществуващия ред - с обжалване, както и с дописване в избирателния списък в деня на вота.

Изброени са и възможностите, при които избирателите няма да бъдат заличавани по уважителни причини са инцидентно отсъствие от страната за периода на произвеждането на избора; заболяване; учебна/служебна заетост, българите в чужбина и други непредвидени обстоятелства. Удостоверяването става с представянето на съответните документи.

Дерегистрацията няма да важи и за лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.

Митхат Метин от ДПС подчерта, че дерегистрацията няма да има положителен ефект и ще доведе до трайно намаляване на хората в избирателните списъци. Той подчерта, че нотариалната заверка на пълномощното допълнително ще затрудни връщането на негласувалите в изборния процес.

Да бъде създаден самостоятелен избирателен район за чужбина,

реши правната комисия. Отделянето на район за гласовете от чужбина е едно от основните предложения на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс. Комисията отхвърли искането на Реформаторския блок за провеждане на изборите зад граница да се образуват три многомандатни изборни района. Оттам ще се избират до 4-ма депутати. Няма обаче да се създава специална районна избирателна комисия, която да отговаря за гласуването извън страната. Тези функции остават в Централната избирателна комисия (ЦИК). Според сега действащия закон гласовете от чужбина се разпределят в страната.

ДПС не подкрепя създаването на изборни райони извън страната, обясни Митхад Метин, член на комисията: Теснопартийно ДПС бива устроено от създаването на изборен район, но като цяло демокрацията в България и гражданското общество ще бъде ощетено, защото тука има един риск. Рискът се състои в това българите, които живеят в чужбина, да гласуват за партии, които са създадени там и които ще участват в изборния процес.

Правната комисия реши още, че в бюлетината за изборите ще има и

квадрат с обозначение "Не подкрепям никого".

Предложението беше на председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ), като аргументацията му е, че след като вече гласуването ще бъде задължително, трябва да се даде възможност на избирателите, които не подкрепят никоя партия или коалиция, да могат да упражняват правото си на вот.

Късно снощи в комисията приеха да няма да се оповестяват резултати от социологически проучвания по време на предизборна кампания. Самата кампания пък се намалява от 30 на 21 дни.

Вчера депутатите решиха още, че вече няма да има коалиции на местно ниво. Така ако две партии искат да участват заедно на местни избори в дадено населено място, ще трябва да се регистрират като национална коалиция и няма да могат да участват в друг формат за друго село или град. Ще могат да участват само заедно за всички населени места в страната.

Правната комисия реши още, че бюлетините няма да се броят машинно, а на ръка, както досега. Прието беше обаче увеличение на членовете на столичната общинска избирателна комисия да са 39, вместо досегашните 19. Малкият брой на членовете в комисията, които нямаха физическата възможност за по-бързо приемане на протоколите от секционните комисии, беше основната причина за хаоса в "Арена Армеец".

Миналата седмица пък беше прието гласуването на избори да стане задължителен "граждански дълг". В изборната бюлетина ще има квадратче "не гласувам за никого".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Любо

    3 0 Отговор
    "Заличават негласувалите от изборните списъци" - Супер...Така ще заличите 70 % от Българския народ ...А мен лично искам да ме заличите и от списъците на Общината - Топлофикация - ВиК - Енергото и т.н. Но аз ще искам само едно от Вас - Да не изпълнявам яловите закони които приемате ...
  • 2 Генадий

    0 1 Отговор
    Що така бе, бате Любо? Има няколко руски партии в България - все някоя ще премине бариерата и гласът ти ще парламеннтарно представен.

    Коментиран от #4

  • 3 Само опел бейби

    3 0 Отговор
    Идеите на наште са къртачка - дерегистрация, томболи, комисии и др.
    Смятам,че може и повече ако не гласуваш - обществено полезен труд, глоби по 10 15 хил лева, затвор, публично заклеймяване и още.
    Ама какво се учудвам така ли иначе да си българин, значи да си отписан като човек, аз вече 28 години се чувствам така, боли го фара някой от парламента за мен, ич...
  • 4 Друг Бате

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Генадий":

    Генадчо, Каква руска партия те гони? Я помисли малко (ако ти е възможно) - като сега активността е под 50%, при това без да усложняват живота на хората, дали след няколко поредни избора няма да останат гласоподавателите само от парламента и партийните централи? То сигурно и това е целта - няма да се харчат пари за агитиране и купуване на избиратели, защото такива няма да има, ами директно ще си се избират едни и същи лумпени. Той този текст с отпадането очевидно говори именно за този факт - управляват ни малограмотни, малоумни и алчни люде!
  • 5 Васе

    1 0 Отговор
    Опааа! Имаме проблем! Мъртвите души и фантомите веднъж заличени, ще е трудно да бъдат вписани отново за избори. Ох как боли само !
  • 6 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    вСИЧКИ 240 ГЪЛФОНА-ВЪН на другте избори да нямат право да се кандидатират пак-ВЪН ЗАВИНАГИ
  • 7 Монго

    1 0 Отговор
    Сам съм се заличил от 1988г. Даже тогава още бяха задължителни...
  • 8 кроко

    0 0 Отговор
    Kвадратa с обозначение "Не подкрепям никого" трябва да работи по следния начин - ако над 50% са позочили "Не подкрепям никого" да има нови избори, на които кандидатите от първите избори да нямат право да се явят и до избирането на нови управляващи, дейността да се изпълнява от сегашните.
  • 9 пени

    0 0 Отговор
    Това, което сте гласували, по Конституция и редица подзаконови нормативи е напълно достатъчно, за да бъдете тикнати в дрънголника до последният ГЕРБер, БСПар, ДПСар, ДОСТар, ПФронтар и останалите панаирджийски кебачийничари, на държавна софра или накратко наричани - депутати, "народни избранници"! По Закон всяко пълнолетно лице има пълното право да употреби своят вот на парламентарни избори. Не можете да лишите някого от правото му на гласуване, защото не е гласувал един път! Вие сте тоталитарна банда престъпници от 72 години насам и е морален дълг на тая безполезна за нас ченгеджийница най-накрая да вземе патлаци и автомвати в ръчичщи и да ви ошари задниците с по един откос, понеже иначе няма да се отървем до гроб от вас - българските политици и политички! Но понеже и военните ни и ченгетата ни са пълни непукисти за нас, ако изключим някои гранични охрани и някои операции, то нямаме никакъв шанс да се отървем от враждебни недемократични тоталитарни примати на постовете на държавата, коиито и аз не разбирам, защо Чарлз Дарвин нарича Хоммо Саппиенс Реценз, а то се оказва, че още не са доеволюирали до термина "Човек" и са останали на ниво - глухи за нашите доводи, тоталитарни, алчни, крадливи, лъжливи, арогантни, горделиви бих казал "макаци", но да не обиждам тези високоинтелигентни създания в природата, сравнявайки ги с алчните ни лъжливи вредни и крадливи политикус. И така? това, което сте гласували е не само нарушение на Изборният кодекс и Конституцията и редица нормативи, но открито налагане тоталитарната ви комсомолско партийна простотия и арогантност. По мое мнение заслужавате разстрел, понеже не ви е първица, а десетилетна стратегия да ни тормозите с простотиите си! И понеже и военните и ченгетата не искат да ни защитят и спасят от вас и престъпленията ви, те заслужават 2 години да работят без заплати! Докато си научат урока и станат защитници на Човека, справедливостта, Закона и сритват такива лъжливи смъртоносни политикус като вас на постовете! Но понеже шефовете им са същите като вас политикус, няма кой да свърши работата и да ви накаже, съвсем заслужено. Затова ще се помоля на Господ да направи всички политици гейове и лесбийки и това ще ни спаси - поне като работа не вършат полезна, поне шоу и порно да ни показват по парламентарен контрол - по-интересни ще са като такива, отколкото като законодатели. Дано Господ не е глух, иначе няма да се отървем от вас.... ! Всъщност, никой не е длъжен да гласува - това е право на лицето да упражни своето волеизявление подкрепяйки някоя кандидатура - лице или група лица - партия, считайки, че то или те ще защитават неговите морални разбирания интереси чрез управлението си. И понеже ние видяхме, какво врагове сте ни почти всички политтикус, от десетилетия проклетата ви БКП и след БКП власт, няма начин да ви повярвам вече...освен на малцина отделни лица. Затова и няма да гласувам и забравете че ви дълржа глоба! Не съм длъжен да гласувам за лица, партии, които считам за врагове и няма как да ме убедите, че не сте, четейки простотиите ви като законопроекти и законоприлагане. Следователно, и да ме заличите от изборен списък това само ще ме зарадва, понеже ще се отърва от правото си да гласувам за враговете си. Така ще си спестя половин ден ядове и тичане по урни. Но аз бих гласувал за онзи политик, кандидат, който обещае да раззстреля цялата тая комсомолско партийно лапаческа политическа сбирщина, без Джамбазки и още няколко човека, които будят уважение, стига да се кандидатира такъв. Крум веднага ми се кандидатирал, но го нема. Аз също, но ми се смеят като им кажа, че за да се оправи България, требва или да се пратят в пандиза цялата просмукана от корупция и лоблизъм мафиотска политическа олигархия или да се разстреля! Смеят се гламавите ми опоненти, забравяйки, че няма как да разкараш от кокала алчни кучета - докопат ли кокал само с тояга или бренеке може да се разкарат.... Така, че дами и господа престъпници народни избранници или законодатели - вървете на м..ната си, с ващите тоталитарни простотии престъпления! Искренно ви пожелавам да ви видя облесени пред Народното събрание, но няма да го доживея. Защото дори нервите, които ни скъсихте с вашите простотии ни струват години живот, отделно пари и труд. честито на тая тъпичка наша България, дето престъпници я "градят"! А с гейове като Дънов и други толерасти към престъпниците, няма никакъв шанс да стане някога България. "Честито"....!
  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор
    Неспазването на Човешките права в България. Те и едни в комисиите, в някои краища, не знаещи български, млади от селата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове