Отидете към основна версия

24 581 34

Мръсна газ троши автомобилни двигатели

"Труд"
Мръсна газ троши автомобилни двигатели

Некачествен или замърсен газ чупи газовите уредби на колите, сигнализираха пред „Труд“ шофьори и автомонтьори. Те пращат жалби до потребителските организации, но няма как да им бъде помогнато, тъй като качеството на газта у нас не може да бъде проверено.
„Всекидневно при мен идват хора с проблеми с газовата уредба. Най-често е запушен изпарител или запушени дюзи, които се прецакват от скапан пропан-бутан“, разказа пред вестника столичен автомонтьор. След газовата уредба се чупи и двигателят на автомобила.
„Има много подобни сигнали, но не се наемаме да помагаме, тъй като е трудно доказуемо“, заяви пред „Труд“ председателят на асоциация „Активни потребители" Богомил Николов. Той поясни, че у нас няма апаратура, която да проверява пропан-бутана.
„Няма стандарт и критерий за качеството на газа у нас. Предлагали сме да бъде въведен контрол чрез нормативна уредба, но това не се случи“, заяви пред вестника експертът по горивата от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. Големите компании имат вътрешен контрол, но какво става на малките бензиностанции и газстанции - никой не знае.

"Стандарт"
Наполовина по-малко заловени мигранти за тримесечието

Заловените у нас нелегални мигранти са намалели наполовина през първото тримесечие на тази година. Чувствителният спад е на база данни за същия период през миналата година. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Бежанската вълна и доброволческите отряди по границата", която се проведе в петък в Малко Търново.
Според официалната статистика през първите три месеца на настоящата година на българска територия са заловени 1274 нелегално преминали, а през миналата година за същия период задържаните са 2548.
Шефът на гранична полиция Елхово Радослав Сотиров уточни, че българските власти са осуетили 10 000 опита за незаконно преминаване на границата. На кръглата маса в Малко Търново присъстваха кметът на общината Илиян Янчев, главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на бургаската полиция Калоян Калоянов.

"Монитор"
Променят НПК, последна инстанция ще изпълнява присъдите

За да няма случаи на укриване на лица с влезли в сила присъди, ще бъдат предприети промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Това обяви в Шумен правосъдният министър Екатерина Захариева.
В момента се работи по изменението и ще бъде приет текст, който казва "че присъдата, когато е лишаване от свобода ефективно, ще се изпълнява веднага от последна инстанция". Сега тя се изпълнява от първата инстанция и документите пътуват 10 дни до нея, въпреки че има куриери и факсове.
Захариева припомни, че от миналата година има изменение, според което хора, с наложен затвор 10 и повече години, се задържат веднага.
Темата се отвори по повод на разбитата печатница за фалшиви евро банкноти в Свищовско, защото сред задържаните е шуменец с влязла в сила присъда, който се укривал.
Захариева беше в Шумен заедно с премиера Бойко Борисов за откриване на новата сграда на Административен съд.

"Сега"
ОЛАФ ще проверява скандалната схема за безработни на Калфин

Европейската служба за злоупотреби с еврофондовете - ОЛАФ, също ще провери скандалната схема за наемане на безработни на социалното министерство по сигнал на двайсетина фирми от Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово. Сигналът вече е и в българската служба АФКОС. Изпратен е и до вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин заради редица нарушения при провеждането на процедурата по схемата "Обучение и заетост" на ОП "Развитие на човешките ресурси". Работодателите настояват класирането да бъде отменено.
Както "Сега" писа, кандидатстването за 8.1 млн. лв. приключи само за два работни дни - на 25 март (петък) и на 28 март (понеделник), когато Агенцията по заетостта изненадващо прекрати приемането на заявки с мотива, че ресурсът от 8.1 млн. лв. е изчерпан. На третата седмица от скандала агенцията публикува пълния списък на всички кандидати и часа, в който са подали документите си. Така стана ясно, че одобрените 189 фирми са подали документи в първите 19 минути.

"24 часа"
Молби за лечение стояли 3 месеца на бюрото на Александров

Молби за лечение на деца в чужбина, които са стояли с месеци незаведени на бюрото на директора на фонда Павел Александров, са открили от ГДБОП при акцията в сряда. Тогава бяха задържани Александров и останалите 7 служители на фонда по разследване за организирана престъпна група.
На бюрото на шефа са открити заявления за лечение на 13-годишно момиче и родено тази година момченце. И двете молби са били подадени на 20 януари.
Фондът за лечение на деца в чужбина е плащал и горивото на личен автомобил на съпругата на Александров.
Разследването ще обхване и ползването на външни експерти от фонда. Засега са намерени документи за две командировки на такива - на д-р Стоян Пеев до Париж и д-р Атанас Кацаров до САЩ. Пеев е експерт по детска урология, а Кацаров по ортопедия и травматология.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове