Отидете към основна версия

1 621 1

Решението на ВСС да не подкрепи промените в ЗСВ е абсурдно

  • решението-
  • всс-
  • промените-
  • зсв-
  • абсурдно-
  • захариева
Снимка: БТА

„Решението на Висшия съдебен съвет да не съгласува промените в Закона за съдебната власт е абсурдно“, коментира правосъдният министър Екатерина Захариева, която е в Люксембург на заседание на Съвета на министрите на правосъдието.

„Единствените забележки на представителите на ВСС по време на обсъждането в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа бяха по главата за Инспектората към ВСС. Голяма част от критиките днес бяха по текстове, вече подкрепени от ВСС. Нещо повече, част от текстовете, които бяха критикувани днес, бяха предложени именно от ВСС – например за атестирането на членовете на ВСС и част от текстовете за кариерното израстване, което прави отрицателното им становище още по-нелепо. Министерството на правосъдието пази стенограмите от заседанията на Съвета, както и писмените становища на ВСС и останалите институции и организации“, допълни министър Захариева.

„Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е плод на денонощния труд на много експерти и колеги от различни институции. Той е в процедура по съгласуване и ще бъде предложен за одобрение от Министерския съвет, след което ще бъде внесен в парламента“, каза още правосъдният министър.

По-рано стана ясно, че Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъди проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и поради многобройните забележки и предложения на членовете, не съгласува същият. Решено бе препис от пълния стенографски протокол на проведеното заседание с приложените писмени становища да бъде изпратен в Министерство на правосъдието.

Членовете на ВСС изразиха своите позиции и предложения за включване на нови разпоредби, изключване на предложени, както и редакционни бележки по конкретни текстове от проекта.

По време на дискусията бяха коментирани атестирането на членовете на ВСС и възстановяването им на длъжност след изтичането на мандата им; компетентността на инспекторите от ИВСС, проверките за почтеност и конфликта на интереси на съдии, прокурори и следователи; числеността на съдебната администрация в ИВСС и съотношението на администрацията към инспекторите в ИВСС; правомощията на общите събрания на съдилищата и пленумите на върховните съдилища и липсата на уредба уреждаща организационни форми за прокурорите и следователите; режима за командироване на съдиите в общите и административните съдилища, както и командироването на прокурори; регламентирането на самоуправлението в съдилищата; различния подход при назначаване на административните ръководители и техните заместници в съдилищата и прокуратурите; липсата на административни ръководители в следствието и назначаването на завеждащите окръжните следствени отдели от ВСС; провеждането на конкурсните процедури;  атестирането на магистратите; участието им в международни мисии; актуализиране възнагражденията на магистратите; делегиране право на ВСС да определя допълнително възнаграждение на участниците в конкурсните и атестационните комисии; регламентиране статута на Националния институт на правосъдието, в съответствие с актуалните изисквания и стандарти; регламентиране събирането на вземанията на съдебната власт от държавните съдебни изпълнители.

Позиции и предложения по законопроекта направиха председателят на ВАС Геоги Колев и членовете на ВСС Галина Карагьозова, Галя Георгиева, Елка Атанасова Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Каролина Неделчева, Магдалена Лазарова, Мария Кузманова, Милка Итова, Михаил Кожарев, Незабравка Стоева, Румен Георгиев, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлия Ковачева, Юлиана Колева, Ясен Тодоров, главният инспектор Теодора Точкова. Отчетено бе, че част от направените предложения по проекта на ЗИДЗСВ са били представени пред работната група на Министерство на правосъдието, но не са съобразени в окончателния вариант.

Писмено предложение бе представено от члена на ВСС Михаил Кожарев по отношение бюджета на съдебната власт, охраната на органите на съдебната власт и управлението на собствеността. Писмени становища бяха депозирани и от членовете на ВСС Елка Атанасова и Мария Кузманова. Становището на Елка Атанасова касае глава 18а „Удостоверителни изявления и процесуални действия в електронна форма“ от ЗИДЗСВ, като са направени и предложения по отношение на сроковете в Преходните и заключителни разпоредби. В становището си /изпратено и до Министрество на правосъдието/ Мария Кузманова изразява бележки относно уредбата на Националния институт на правосъдието.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове