Отидете към основна версия

12 Август, 2016 10:37, обновена 12 Август, 2016 10:37 3 328 23

Борисов притеснен за България от бежанска вълна

  • борисов-
  • притеснен-
  • бъдещето-
  • българия

По думите му е опасно страната ни да бъде обявена за "сигурна"

„В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия. Над 25 000 души са върнати от турската граница от началото на годината. Спираме ги и ги връщаме в Турция. И българските граничари и армия, които са там денонощно, са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”, заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Коментарът му бе по повод екстрадирането на Абдуллах Бююк в Турция, което предизвика вълна от негативни коментари у нас.

„Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения, С цената, ако трябва на всичките да им вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България. Ние се фиксираме в един от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова”, добави министър-председателят и добави, че в Турция няма смъртно наказание.

България и Гърция сме изправени пред огромен проблем. Ако пилотите не бяха в Гърция, а в България с редовни документи, ние също нямаше да ги предадем на Турция. Казусът е по-лек, защото имат документи. Бююк не е имал документи.

Преди два месеца говорихме да правим обща флотилия с Турция срещу Русия. Отношенията са динамични. Тогава Турция и Русия се мразеха. След два месеца ситуацията е съвсем различна, заяви Борисов.

Той е притеснен къде накрая ще останат мигрантите.

„Моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов.

В Европа направиха заграждения и спряха притока на мигранти. Вишеградската четворка ни съветваше да издигнем ограда с Гърция, но ние не не направихме. Ние сме пред огромна криза между Турция и ЕС. Историята показва, че Османската империя отива до Австрия. Жертва на това стават Балканите.

„Голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин. Ако Турция бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна”, и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия”, отговори премиерът Бойко Борисов.

Той коментира: „Сигналите, които сме получавали от Турция са за още много граждани. Има закон, който трябва да се спазва”.

Ни най-малко не сме по-лесни, просто сме страшно уязвими, заяви премиерът на въпрос и добави: "Европа навсякъде е заградена с телени огради. Какво значи: Ще залеем Европа с бежанци?! Това значи, че ще залеят България. Те не могат да стигнат до Австрия. В Румъния бежанците не искат да ходят, не знам по какви причини. Границата със Сърбия и Македония се пази добре. Коментар на върховенството на закона е неуместно. То е така. Нека да се напише нова наредба, ако има пропуски, да има уволнения. За мен е важно да запазим такива отношения с Турция, че да не предизвикаме бежанска вълна. Ако иска някой друг, да отиде и да се разбере с Ердоган. Те си мислят, че това е лека работа. Решението са го взели службите. Трябва да запазя отношенията с Турция. Всячески! Споразумението на ЕС с Турция трябва обезателно да се спазва. "

Относно президентските избори

Не съм готов да си мисля, че бих могъл да се кандидатирам за президент", заяви още премиерът Бойко Борисов. И уточни: "Ако днес са президентските избори, ще има три големи въпроса, защото голямата власт е в кабинета. Въпросът е кой ще бъде премиер, кой ще държи коалицията при крехкото мнозинство в парламента. А ГЕРБ е силна и ще оцелее".

Относно АЕЦ "Белене"

Имаме променена обстановка. Съдът в Женева каза България да плати, като всеки ден 400 000 евро на ден са лихвите по тези пари. Тук не става дума дали е изгодно или не. Тук е казано България да плати, но ако не плати- лихвите са такива. Хипотезата е какво да правим с реакторите, които ще платим. Има възможност да го направим частен проект с различни варианти за държавно участие. И ако този проект е толкова жизнен, ще дойдат частници, които ще го купят и ще го направят, коментира Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове