Отидете към основна версия

1 721 29

2 г. са достатъчни бежанците да се интегрират

  • бъчварова-
  • достатъчни-
  • бежанците-
  • интегрират

Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли? Това са естествени процеси - хора, които избират къде да живеят, заяви Бъчварова

„В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в Народното събрание след блиц-контрола.

На въпрос за евентуалната промяна на етническия състав на нацията, Бъчварова заяви, че това е много лоша спекулация.

„Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли? Това са естествени процеси - хора, които избират къде да живеят. По цял свят е така. Българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания”, коментира Румяна Бъчварова.

„Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят - има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата”, каза още тя.

„Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци. Това е съвсем друго”, заяви още Бъчварова.

„Трябва да провеждаме интеграционна политика, това е нашият ангажимент, когато сме приели по механизма за релокация и презаселване да настаним бежанци, да им осигурим възможности те да пребивават тук и да се интегрират в нашето общество по възможно най-толерантния начин“, обясни министърът.

„За всеки един бежанец са определени сумите, които се предоставят. Тази политика и мерки имат европейско финансиране. Националното съфинансиране е в рамките на 10%, в което е например преместването от едно място, на което пристигат до съответната община“, посочи Бъчварова.

Попитана възможно ли е да ни бъдат върнати бежанци по Дъблинското споразумение, министърът коментира, че засега общото решение е, че няма да има такова връщане.

„Връщането не е в рамките на тази програма по интеграция на тези, които са релокирани или презаселени“, допълни тя.

Всичко, което правим първо е в интерес на българските граждани и начина, по който се справяме с тази вълна на заплаха като транзитна държава. България не е цел на хората, които искат да променят местожителството си, каза още тя.

„Може би сме една от най-стриктните в Европа и получаваме признание от хора, които не участват в предизборна кампания в момента в България. От всички 15 хил. бежанци, които са преминали тази година през бежанските центрове, само 30 са останали, просто защото не са имали възможност да си намерят друг адрес. Всички искат да продължат“, посочи Бъчварова.

„В центъра в „Овча купел“ са семейства и вътре няма проблеми, има много мерки за охрана и за сигурност. Проблемно е положението във Военна рампа“, обясни още тя.

Относно преместването на един от центровете в София Румяна Бъчварова уточни, че се правят много спекулации, но се търси място, което да даде възможност да бъде направен център. Търси се място с по-малко довършителни и ремонтни дейности, да отговаря на условията, да не е в населено място и да има ограда, за да може да бъде охранявано, посочи тя.

Относно центровете, става въпрос за 3 площадки, които ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция и трябва да бъдат разположени някъде бежанците. Те ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем да се движат самостоятелно и да не можем да ги контролираме, каза по-рано Бъчварова в отговор на въпрос от народния представител от „БСП лява България“ Иван Иванов относно това за какво се използват отпуснатите 160 млн. евро на България от ЕС за охрана на границата ни с Турция.

„Искаме да направим добра организация, контрол, повече центрове от затворен тип, за да можем да контролираме тези процеси, това е много съществена разлика. Като критикувате, казвайте какво искате за тази политика. Задържаме ги по-дълго, затова правим затворените центове, за да можем до края на протичане на процедурата възможно най-добре да ги проверяваме“, обясни Бъчварова.

„България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави, по механизма на релокацията, да релокира 1300-1400 бежанци и 100 човека по механизма за презаселване от Турция“, заяви Бъчварова като допълни, че плащанията ще започнат да идват след като се уредят всички документи, приемането на условията да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и да останат да работят.

По думите й общата отпусната на България сума е 160 млн. евро, от които 124 млн. или 70% са за са подобряване на охраната на границата и 12% за мерки, свързани с бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в страната ни.

„От 2 октомври можем да започнем да плащаме всички разходи, включително заплати на служителите, текущи разходи за издръжката на бежанците, които са тук. 14 млн. са за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ. 5 млн. евро за преместване в нов дом на един от домовете в София, защото е в прекалено лошо състояние“, каза още Бъчварова и уточни.

По думите й са предвидени и 2 млн. за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните на произход.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове