Отидете към основна версия

5 961 5

Европейският полицейски синдикат смъмри Борисов

  • европейски полицейски синдикат-
  • мвр-
  • бюджет 2012

Критикува плановете за пенсионна реформа в сектора

Снимка: БГНЕС

Европейският полицейски синдикат (ЕПС) остро разкритикува намеренията на правителството за увеличаване на осигурителния стаж на военните и полицаите с две години и опита му да свие наполовина броя на заплатите при пенсиониране. Това става ясно от отворено писмо на ръководителя на профсъюза Герит Ван де Камп до премиера Бойко Борисов, разпространено в понеделник.

„ЕПС не може да разбере защо политическите лидери в България не са склонни да дискутират алтернативните мерки за справяне с орязването на доходите и нарушаване на Закона за работното време“, пита Герит Ван де Камп. „Защо поставят социалното осигуряване на служителите в полицията под голямо напрежение, игнорират предупрежденията за риск от увеличаване на престъпността, за социални и граждански размирици и не използват наличните европейски субсидии или други източници на финансиране“, се казва още в писмото.

Ван де Камп заявява още, че напълно подкрепя исканията на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), сред които са запазване на всички компенсации при пенсиониране в системата и осигуряване на адекватно заплащане за труда на полицаите.

Шефът на ЕПС отбелязва, че „ако се игнорират или не се прилагат адекватно Европейските закони и разпоредби, доверието към България и имиджът на българското правителство могат да бъдат компроментирани на национално и европейско ниво".

Ван де Камп предупреждава Борисов, че в ролята си на европейски синдикален лидер на полицаите ще уведоми ЕК за своите очаквания във връзка с предстоящата пенсионна реформа в сектора за сигурност у нас и приканва премиера да посети Холандия, за да се увери лично в „добрите практики на социалния диалог между работодателите и служителите“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Дянков: Няма друг възможен бюджет

    Събитията опровергават критиките, че бюджета за следващата година е консервативен. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който дойде в пар ...
    10.11.2011
    2 805
    0
  • И в ДАНС режат заплати

    Намаляват се заплатите на служителите в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Това заяви нейният председател Константин Каз ...
    10.11.2011
    3 224
    0
  • Цветанов не е доволен от бюджета на МВР

    Няма министър, който да е доволен от бюджета, който ще се приеме в българския парламент. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Ц ...
    04.11.2011
    1 078
    0