Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 15:09 5 943 5

Европейският полицейски синдикат смъмри Борисов

  • европейски полицейски синдикат-
  • мвр-
  • бюджет 2012

Критикува плановете за пенсионна реформа в сектора

Европейският полицейски синдикат смъмри Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският полицейски синдикат (ЕПС) остро разкритикува намеренията на правителството за увеличаване на осигурителния стаж на военните и полицаите с две години и опита му да свие наполовина броя на заплатите при пенсиониране. Това става ясно от отворено писмо на ръководителя на профсъюза Герит Ван де Камп до премиера Бойко Борисов, разпространено в понеделник.

„ЕПС не може да разбере защо политическите лидери в България не са склонни да дискутират алтернативните мерки за справяне с орязването на доходите и нарушаване на Закона за работното време“, пита Герит Ван де Камп. „Защо поставят социалното осигуряване на служителите в полицията под голямо напрежение, игнорират предупрежденията за риск от увеличаване на престъпността, за социални и граждански размирици и не използват наличните европейски субсидии или други източници на финансиране“, се казва още в писмото.

Ван де Камп заявява още, че напълно подкрепя исканията на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), сред които са запазване на всички компенсации при пенсиониране в системата и осигуряване на адекватно заплащане за труда на полицаите.

Шефът на ЕПС отбелязва, че „ако се игнорират или не се прилагат адекватно Европейските закони и разпоредби, доверието към България и имиджът на българското правителство могат да бъдат компроментирани на национално и европейско ниво".

Ван де Камп предупреждава Борисов, че в ролята си на европейски синдикален лидер на полицаите ще уведоми ЕК за своите очаквания във връзка с предстоящата пенсионна реформа в сектора за сигурност у нас и приканва премиера да посети Холандия, за да се увери лично в „добрите практики на социалния диалог между работодателите и служителите“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pitacht?

    0 0 Отговор
    Не стига че нищо не внасят в хазната ами се пенсионират с двайсет години по-рано от останалите и на всичко отгоре им дават и двайсет заплати.А на мене колко заплати ще ми дадът като се пенсионирам /ако доживея тази възраст/ след като всеки месец си плащам осигуровките и всички останали такси с които държавата ме рекетира?
  • 2 иии

    0 0 Отговор
    pitacht? иди и работи в Полицията и тогава коментираи дали не внасят в хазната нищо и те се осигуряват като всички други. Ама ти се прибираш при женаси и си лягаш а полицая е на работа за да пази реда и да те пази от крадци ипрестъпници И незнае да ли ще се пребере при семейството си.
  • 3 отговарящ

    0 0 Отговор
    pitacht?, Съдейки по питането ти, ти просто си .... Затова мълчи и си налягай парцалите!
  • 4 ААА

    0 0 Отговор
    А военните и полицаите нямат право на допълнителна работа....
    Те са на служба 24часа в денонощието и по всяко едно време могат да ги извикат...
    Не могат когото си поискат да напуснат границата и да идат на кафе например в Гърция или където и да е...
    Имат само задължения....
    Идете да работите при военните или в полицията и тогава коментирайте...
  • 5 ббб

    0 0 Отговор
    абе аре стига какъв ред пазят като все по КАТ им се работи . Залостват се някаде и почва рекетат . . Обикновенният човечец цял ден работи и се трепе за да изкара 20-30 лева а охранения мазен милиционер му взема под претекст че му е изгоряла една крушка или е вдигнал телефона си . Цял живот на гърбъ на народа , па и пенсия на 40 години понеже са се прегърбили од работа