Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа, предаде "Нова телевизия". През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия.
На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечни и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.
„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа. Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, обясни пред "Нова телевизия" заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.
Ето и разликата между продуктите, предлагани в България и тези, предлагани в западноевропейските държави:
В България една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в България - захар.
Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп.
В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.