Отидете към основна версия

805 0

Чакат се указания от Кремъл за „Бургас-Александруполис“

  • бургас-александруполис

Заседанието на надзорния съвет на проектната компания е отложено

Насроченото за 14 декември в Амстердам заседание на надзорния съвет на проектната компания за реализацията на проекта за строеж на петролопровода „Бургас-Александруполис” се отменя. Това съобщи във вторник представител на компанията „Транснефт”, която води руския консорциум, държащ 51 на сто от проекта. Останалият дял е разпределен поравно между българска и гръцка страна.

На това заседание трябваше да се обсъди българското решение за излизане от тръбата, тъй като строежът й не може да се реализира в първоначално замисления вариант на проектно финансиране, а предлаганият от руската страна заем заплашва проекта с изземването му от страна на Москва.
 
„Инициативата да се отмени заседанието дойде от гръцка страна и беше подкрепена от „Транснефт”, каза говорителят на руската компания Игор Дьомин, цитиран от БНР. Той заяви, че официалната позиция на българския акционер е била получена едва в понеделник.
 
„Тъй като става дума за разтрогване на междуправителствено споразумение, „Транснефт” ще трябва да получи указания от руското правителство как да действа занапред, като вариантите могат да бъда най-различни - ликвидиране, замразяване или по-нататъшна работа на компанията, но без българско участие“, посочи Дьомин.
 
Той определи като по-близко до фантастиката твърденията на БСП, че от България могат да бъдат поискани неустойки в размер до един милиард долара заради излизането й от проекта.
 
Руската страна обаче все още не е коментирала дали въобще ще поиска компенсации за излизането на София от проекта и какви действия ще предприеме.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини