Last news in Fakti

7 Декември, 2011 11:55 1 730 0

Дянков ни извади от Бургас-Александруполис

  • бургас-александруполис-
  • симеон дянков
Дянков ни извади от Бургас-Александруполис - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод "Бургас-Александруполис", защото то е финансово неизгодно.

 

Решението беше обявено след края на редовното заседание на Министерския съвет от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на финансите Симеон Дянков.

България ще се опита да напусне този проект по взаимно съгласие. Ако не се стигне до подобно споразумение България ще се оттегли след 12 месеца, както е предвидено в една от клаузите по договора. И тъй като страната ни има известни ангажименти към договора, ще предложи да се увеличи българския капитал в дружеството. По този начин ще се изчистят българските финансови ангажименти.

В международната компания "Транс Болкан Пайплайн" Русия притежава 51%, а България и Гърция по 24.5 на сто.

Наскоро Москва обяви, че ще замрази проекта, но няма да се отказва от него, защото той има одобрението на Европа. Бургазлии и множество екоорганизации обаче се обявиха против изграждането на тръбата, защото щяла да навреди на околната среда и туризма в региона.

"Не сме видели разумна обосновка за проекта "Бургас-Александруполис" и нямаме намерение да изпълняваме самоцелни проекти", каза малко след парламентарните избори през 2009 г. Росен Плевнелиев, преди още да бъде министър на МРРБ.

През юли 1994 г. Гърция инициира преговори с България и Русия за изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис", но подписването на проекта се забавя поради спора между София и Атина за дяловото участие на всяка от страните в строителството на съоръжението. При стартирането на проекта България има 5% участие, което през 1998 г. е предоговорено на 20%. Страната ни настоява делът да се увеличи на 25%, тъй като трасето през нашата територия е два пъти по-дълго, отколкото през гръцка, но Гърция смята, че трябва да се възстанови първоначално договореното 5% участие.

На 29 януари 2003 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски подписва в Атина тристранен меморандум за изграждането на "Бургас-Александруполис". С меморандума се дава право на равно участие за всяка от трите страни и се уточнява, че Гърция, България и Русия сами могат да определят кои фирми ще участват от тяхно име в проекта. Документът е подписан от Гърция, но Русия отказва да сложи подписа си под него. На 15 март 2007 г. Русия, България и Гърция подписват в гръцката столица Атина историческо споразумение за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА