Отидете към основна версия

917 0

Цони Цонев готов за Инспектората към ВСС

  • инспекторат-
  • всс-
  • цони цонев

Правната комисия в парламента изслушва партийните номинации за инспектори

Снимка: БГНЕС

През тези 4 години от както работя във Висшия съдебен съвет (ВСС) опознах работата на инспекторите. Мисля, че бих могъл да се справя и с тази работа и бих могъл да бъда полезен с опита, който имам, но всичко е в ръцете на депутатите. Това заяви Цони Цонев, председател на Етичната комисия на ВСС и кандидат за инспектор в Инспектората към Съвета.

„Познавам съдийската работа до толкова до колкото се касае до движението на делата и спазването на срокове. Инспекторатът и инспекторът не могат да проверяват правилността на съдебните актове. Като инспектор аз няма да се занимавам с проверка до колко един акт е правилен, а ще проверявам дали се спазва срокът, предвиден в закона за изготвяне на мотивите, например, дали делото е насрочено в предвидения от закона срок и т.н.”, каза той.

„На мен ми беше предложено да се включа в тази номинация, мислих доста и прецених, че бих могъл да се справя”, добави Цони Цонев. Той каза, че познава дисциплинарната практика и е имало спор от началото с Инспектората, които са имали по-тежки позиции за предлагане на дисциплинарни производства. Този спор е бил решен от ВАС.

„Никога не съм смесвал изпълнението на професионалните си задължения с лични пристрастия. В каквито и конфликтни отношения да съм влизал с колега, когато е опирал въпросът до прилагане на закона, съм се стремял да решавам въпроса единствено според изискванията на закона. Винаги съм бил обективен и винаги ще бъда”, заключи Цони Цонев.

Другият номиниран за Инспектората - Иван Колев, който също е член на Висшия съдебен съвет, каза лаконично: „Ще коментирам едва след избора.“ Колев отклони въпроса по какъв начин е получил предложението, внесено официално в парламента от името на Яне Янев.

Следобед парламентарната правна комисия ще изслуша партийните номинации за нови съдебни инспектори. От общо 13 кандидатури ще бъдат избрани 11 инспектори, защото мандатът на досегашните изтича през януари догодина.

Неправителствени организации призоваха депутатите да отложат изслушването, за да има време за предварителен експертен дебат по професионалните качества и биографиите на кандидатите за съдебни инспектори. Биляна Гюрова, председател на Управителния съвет на Българския институт за правни инициативи, коментира пред БНР начина, по който бяха оповестени номинациите за инспектори.  

Тя нарече това тотално пренебрегване на всички демократични правила. Днешната процедура е две минути представяне на кандидата и до три минути лично представяне на кандидата. Едва ли това може да бъде наречено реална процедура. Самата комисия си е сложила срок 9 декември, до който да бъдат изнесени имената на всички кандидати за инспектори и който не е спазила. Одиозните фигури на Цонев и Колев бяха тотален шок за нас, когато видяхме, че са номинирани, каза Гюрова.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини