Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 19:07 1 438 0

Конкурсите за магистрати продължават

  • всс

ВСС преименува наредбите в методики и правила

Висшият съдебен съвет (ВСС) измени наредбата си за правила за назначаване на съдии, за да избегне решението на Конституционния съд, според което ВСС няма право да издава наредби, а само инструкции и указания. Съветът формално преименова наредбите си на вътрешни правила за конкурсите в съдебната система.

Това се наложи, защото във вторник влиза в сила решението на КС, с което наредбите на ВСС няма да са валидни. Конкурсите за съдии ще продължат да се провеждат, но вече ще се казват Правила за реда и начина за избор на административни ръководители и методиката за атестиране на съдиите.

Решението на КС предизвика притеснения сред съдийската гилдия, защото в момента текат конкурси за повишаване и преместване, атестират се редица магистрати и всичко това може да бъде отменено, докато не се реши по какъв ред ще се провеждат конкурсите.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че конкурсите за съдии не трябва да бъдат прекратявани, а да бъдат спрени до онзи акт на Народното събрание, който ще установи какви ще са правните последици.

Във вторник влиза в сила решението на Конституционния съд и рисковете, които делегира на ВСС това решение, са установяване на противоконституционност на наредбите и те няма да се прилагат – каза той.

Правните последици от това решение трябва да бъдат уредени от Народното събрание. На законово ниво за относително дълъг период от време следва да бъдат доведени обществените отношения, свързани с критериите за атестиране и за кариерно израстване на съдебната власт, а не това да става с подзаконови нормативни актове, приемани от ВСС. Конкурсните процедури в различните, организирани през годината, конкурси от ВСС са достигнали някакъв етап към настоящия момент. Част от действията до сега са проведени въз основа на наредбите, които престават да действат - посочи Груев.

Спирането на конкурсите сега е лош сценарий, но по-лошият сценарий е да предизвикаме рискови конкурси, заблуждавайки съдиите, че тези конкурси са законосъобразни. Тогава съдиите ще бъдат излъгани – каза главният прокурор Борис Велчев. Той преложи ВСС да приеме вътрешни правила, с които конкурсите да продължат, каквито в последствие ВСС прие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА