Last news in Fakti

15 Декември, 2011 16:42 1 867 0

Питат кандидатите за съдебни инспектори дали са масони

  • инспекторат-
  • всс-
  • цони цонев

Прокурор Пламен Панайотов се оттегли от надпреварата, нямал необходимия стаж

Питат кандидатите за съдебни инспектори дали са масони - 1
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента, която изслушва днес кандидатите за инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), прие предложението на депутата от БСП Янаки Стоилов на всички да се задават два въпроса свързани с това дали не участват в организации с нестопанска цел и дали някои от тях не са членове на някакви организации и тайни общества.

„Когато променяхме Закона за съдебната власт имахме предвид участието в масонски ложи, което би могло да се тълкува като съмнение или опасност за независимостта на магистрата или органа“, поясни Янаки Стоилов.

Колегата му от ДПС Четин Казак се опита да отклони темата с вметката, че не е наясно доколко е уместно да се задават такива въпроси. Но Христо Бисеров и Екатерина Михайлова подкрепиха идеята да се пита, като заместник-председателката на Синята коалиция каза, че отговорността е на Народното събрание.

През лятото сайтът „Болканлийкс” публикува кореспонденция и списък на някои юристи-масони и на техните жени. Сред тях беше и членът на Висшия съдебен съвет и председател на Комисията по етика Цони Цонев, който е един от кандидатите на ГЕРБ за инспектор.

В началото на заседанието на комисията стана ясно, че прокурорът Пламен Панайотов е оттеглил кандидатурата си за инспектор в Инспектората към ВСС, защото той не отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт (ЗСВ) за стажа. Според ЗСВ за инспектор може да бъде назначено лице, което има най-малко 12 години юридически стаж. Така за местата на инспектори вече има 12, а не 13 кандидати.

Инспекторатът е съставен от 10 инспектори и един главен. Мандатът на сегашните съдебни инспектори изтича през януари 2012 г., а този на главния инспектор Ана Караиванова – в края на следващата година.
Главният инспектор и другите 8 инспектори са избрани на 19 декември 2007 г. от Народното събрание. Те са: Ана Караиванова - главен инспектор на ИВСС и негови членове инспекторите: Александър Мумджиев, Анита Михайлова, Елка Пенчева, Мария Кузманова, Милка Варнова - Итова, Петър Михайлов, Светлин Стефанов и Ясен Тодоров.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА