Отидете към основна версия

1 448 0

Борисов благодари на Цонев за самоотвода

  • всс-
  • цони цонев-
  • съдебни инспектори

Напрежението в Брюксел се дължало на слухове и медийни публикации

Премиерът Бойко Борисов заяви, че приветства решението на Цони Цонев да си направи самоотвод като инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), който бе избран преди два дни. Борисов заяви, че напрежението, което го е имало в Брюксел относно избора на инспектори, е било по слухове и медийни публикации. 

„Държа да няма абсолютно никакви забележки и съмнения в мониторинговия доклад, който се готви. Затова съм му благодарен, че той няма да встъпи в длъжност”, каза премиерът, цитиран от „Фокус“. Борисов е поканил на среща Цони Цонев, разговарял е с него, и му е благодарил за взетото решение да си направи самоотвод.

„Оценяваме като достойно неговото решение. След създалото се напрежение в неправителствени и граждански организации, и появилите се публикации в медиите, за страната ни е от изключителна важност какво ще пише в предстоящия мониторингов доклад. Затова оценяваме решението му като изключително достойно. За нас е много важно в Брюксел да няма и грам съмнение за процедурата за избора на инспектори в Инспектората на ВСС”, каза министър-председателят.

По-рано днес членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев обяви в изявление до медиите, че се оттегля от поста си на инспектор в Инспектората към съвета, на който бе избран от парламента във вторник. „Във връзка с общественото и медийно напрежение, което се създаде по повод моята номинация за инспектор във ВСС, заявявам, че нито един от изнесените факти не отговаря на истината. Аз съм дългогодишен прокурор и в целия си професионален и личен път съм спазвал принципите на почтеност и законност", пише в изявлението Цонев.

Той заявява, че се противопоставя на опитите да бъде уронен престижът на законодателната и съдебната власт чрез несъстоятелни обвинения.

„Аз съм човек с лично достойнство и затова взех решение да не встъпя в длъжност, независимо, че бях избран с 2/3 мнозинство. С позицията си да се оттегля, още веднъж подчертавам факта, че процедурата по номинациите и избор на инспектори бяха прозрачни и отворени за обществото и всички институции", заявява още Цонев.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини