Last news in Fakti

6 Януари, 2012 12:06 1 314 0

Ковачева и НПО обсъждат избора на членове на ВСС

  • всс-
  • съдебни инспектори-
  • диана ковачева

Неправителствените организации дават предложения за промени в Закона за съдебната власт

Ковачева и НПО обсъждат избора на членове на ВСС - 1
Снимка: Факти.бг

Министърът на правосъдието Диана Ковачева е обсъдила с представители на 12 неправителствени организации възможни бъдещи промени в процедурата по избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от Министерство на правосъдието. Поканата за дискусията е в отговор на писмата от неправителствени организации във връзка с проведения през декември избор на инспектори към Инспектората на ВСС.

В срещата взеха участие представители на Съюза на съдиите в България, Институт „Отворено общество”, Български хелзинкски комитет, Български институт за правни инициативи, Център за либерални стратегии, Център за изследване на демокрацията, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Програма Достъп до информация, Институт за развитие на публичната среда, Фондация за развитие на правосъдието, Фондация Риск Монитор, Мрежа за гражданско наблюдение на съда център на НПО-Разград.

Изборът на съдебни инспектори предизвика силно обществено недоволство. В писмо до ЕК няколко български неправителствени организации поискаха спиране на процедурата. От организациите настояват за промяна в Закона за съдебната власт и на процедурата, по която се избират съдебните инспектори и членовете на ВСС.

Повод за поредните критики към парламента стана проведената в средата на декември процедура по номиниране и изслушване на кандидати за съдебни инспектори. Парламентарната правна комисия успя да сбие всичко това в 3 дни, а изслушването на кандидатите за проверяващи в съдебната система мина напълно формално. Широката публика успя да разбере кои са номинирани за ключовите позиции едва два дни преди те да бъдат обсъдени от парламентарната правна комисия.

Днешната среща между непрватилествените организации и министър Ковачева поставя началото на широка дискусия за нуждите от пакет промени, свързани с повишаване публичността, прозрачността и почтеността при процедурите за номиниране и избор на членове на ВСС и ясни критерии за избор за назначения и кариерно развитие в съдебната система.

Неправителствените организации поеха ангажимент до края на януари да предложат проект на ЗИД на ЗСВ, който ще бъде широко обсъждан. Участниците в срещата се съгласиха, че е важно да бъде взета предвид експертизата на професионални и неправителствени организации по тези теми. Обсъдени бяха и други възможности за повишаване прозрачността и публичността във функционирането на ВСС и неговите комисии.

„Проведеният избор на инспектори и реакцията на гражданското общество дава конкретен повод да се обсъжда приемането на ясни правила за номиниране и избор на членове на ВСС, тъй като това е следващата процедура, която ще бъде проведена през 2012 г.”, заяви по време на срещата министър Ковачева.

„Тези правила следва да бъдат подложени на широка обществена дискусия и да отговарят на принципите за почтеност, публичност и прозрачност. По този начин ще се гарантира изборът на доказани професионалисти с безупречна репутация за членове на ВСС”, допълни тя.
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА