Отидете към основна версия

9 132 67

ГЕРБ си хареса изтребителите Ф – 16. „Грипен“ и „Юрофайтър“ са аут

  • грипен-
  • юрофайтър-
  • ф – 16-
  • изтребител-
  • авиация

Дебатът за бойната ни авиация премина под знака на „приятелски огън“ по президента Румен Радев

ГЕРБ си хареса изтребителите Ф-16. Със 126 гласа "за", 59 "против" и едва 4 "въздържал се" парламентът реши да предложи на министерството на отбраната да върне на по-ранен етап процедурата за избор на нов боен самолет и да ревизира допуснатите пропуски. Тази препоръка беше отправена в доклада на временната комисия за целевите бойни изтребители.

Днес документът беше разгледан от депутатите в пленарна зала.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че

Румъния има осем самолета Ф – 16 (F - 16) и е в процедура на закупуване на още 32.

Той отбеляза, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 г. Относно "Грипен", той посочи, че в Унгария и Чехия сделките са приключили със скандал, а в Словакия имало обществено неодобрение, президентът се съобразил и там мачът бил приключен. По думите му в момента сделките на "Грипен" са с Ботсвана и Танзания. Когато се вземат важните решения трябва да бъдем истински партньор на НАТО и закупеното оборудване наистина да съответства със стандартите на НАТО, коментира Цветанов.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев го репликира, че и малките деца са разбрали, че България трябва да закупи F-16 и

попита Цветанов защо не е дал пример и с "Юрофайтър".

Маските паднаха, целият този цирк беше само за една фирма и България да закупи F-16, ами закупете ги, призова левият депутат.

Джейхан Ибриямов от ДПС посочи, че работата на временната комисия е довела до институционална война. Той препоръча министерството на отбраната да ревизира пропуските, допуснати по време на правителството "Борисов 2", да се извърви пътя и да се купят нови самолети. По думите му ще има забавяне минимум с една година.

Според Милен Михов от "Обединени патриоти" временната комисия е свършила добра работа. Докладът ясно казва, че има обстоятелства, които трябва да ни дадат сигнал, че трябва по-разумно и ако трябва малко да забавим да изразходим този ресурс, посочи Милен Михов. Според него

не може приоритетно да се модернизира един вид въоръжени сили

за сметка на изоставането на други.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отбеляза, че милиард и половина е огромно число. Ако се реши да се харчат такива пари за самолети, това трябва да стане с максимален консенсус, а не със 121 гласа, посочи той. По думите му има и други сектори, за които могат да бъдат изхарчени в пъти по-ефективно тези пари, като образование, здравеопазване и правосъдна система.

Дебатът за приемането на доклада й обаче не премина по същество, а под знака на нападките между ГЕРБ и БСП и обиди към президента Румен Радев. Управляващите нападнаха държавния глава, че в президентството е имало унищожаване на документи, което ДАНС сега проверява.

Накрая шефът на парламентарната група на ГЕРБ

Цветан Цветанов се извини на държавния глава заради някои изказвания на своите колеги.

"Тук, от тази трибуна, не трябва да се говори за личния живот на президента, а и неговата съпруга днес е първа дама", каза той, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров първо намекна, че Радев бил взел пари, за да лобира за избора на "Грипен", а след това го обвини, че "в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор".

В доклада на анкетната комисия се предвижда военното ни ведомство да изготви и след съгласуване с министерството на финансите да внесе в министерския съвет и в Народното събрание промяна на приетия от парламента Проект за инвестиционен разход по проект за придобиване на нов тип боен самолет.

Промяната следва да включва нова финансова рамка на плащането, която да осигурява реализацията на трите приоритетни проекта за превъоръжаване на въоръжените ни сили.

Временната комисия предлага да се актуализират основните варианти

за реализация на проекта на базата на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 г. на искане за предложение, включително и за новопроизведени самолети, и вариантите да бъдат внесени за приемане в парламента заедно с новата финансова рамка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове